Meteen naar de inhoud

Hoe kies ik een therapeut?

  • door

Het is vast herkenbaar. Je hebt al een eeuwigheid een probleem, een prangende vraag, een onzekerheid, … Dr Google geeft wel informatie maar zaait evenveel verwarring. Dan wil je dat gewoon graag even aan een expert vragen. Maar aan wie vraag je dat dan? Tot wie wend je je?

Het zoeken van een therapeut – of dat nu een sekscounselor, seksuoloog, psychotherapeut is – brengt heel wat koudwatervrees mee. Je wil wel bellen en een afspraak maken maar eigenlijk roept de keuze alleen maar meer vragen op.
Dus hoe pak je dat aan?

Wat is je vraag?
Probeer eerst te achterhalen waar je vraag ligt, op welk terrein. Maar denk niet  te erg in hokjes. Meestal hangen verschillende problemen samen. De kans is groot dat er link is tussen je hoofpijn of vermoeidheid en het feit dat je minder zin hebt in seks. Maar als cliënt kies je zelf je ingangspoort. Wil je eerst het probleem van minder zin in seks aanpakken? Dat kan. Dan kies je iemand die iets van seks kent.
Kies je liever om naar een dokter te gaan om je hoofdpijn of vermoeidheid te onderzoeken? Ook dat is logisch. Zeker als je het ziet zitten om je seksprobleem bij je huisarts bespreekbaar te maken in het kader van je hoofdpijn/vermoeidheid.
Jij beslist. Je kiest zelf je ingangspoort: dat is jouw privilege. Maar sta open voor doorverwijzingen.

Wat gaat mij helpen?
Het probleem is dat je dat niet weet op voorhand. Zoveel therapieën, zoveel mensen, zoveel resultaten. Sommige mensen prefereren psychotherapie, anderen gaan voor coaching. Sommigen willen praten, andere hebben baat bij lichaamswerk.
Hou in je achterhoofd dat ook een psychotherapeut start met coaching en counseling. Er zal altijd eerst geprobeerd worden om vanuit de cliënt het initiatief te laten komen. Men gaat altijd eerst de zelf-helende krachten bij de cliënt aanspreken. En pas daarna gaat men over tot een zwaardere therapievorm. En vaak ben je al een eind geholpen met het eens allemaal te vertellen.
De meeste therapeuten kennen ook een gamma aan therapieën en passen die toe in de mate dat de cliënt die nodig heeft. Een osteopaat beoefent zelden zuivere osteopathie maar past verschillende technieken toe.

Is dat wel te betrouwen?
In de media duiken om de haverklap berichten op over zogenaamde kwakzalvers. Laat je daardoor niet afschrikken. Het gaat vaak om uitzonderingen. De meeste therapeuten doen hun beroep graag en met fierheid.
Informeer jezelf vooraf goed wat een bepaalde therapie inhoudt. Meestal vind je op het internet wel wat algemene informatie. Diploma’s en getuigschriften zijn een indicatie, maar vooral ervaring en zelfkennis zijn belangrijk.
Een goeie therapeut kent zijn/haar grenzen, geeft aan het begin van de therapie duidelijk aan wat je wel of niet kan verwachten. Een goeie therapeut stuurt je door naar een collega wanneer het niet helemaal zijn/haar dada is.
En vooral: een goeie therapeut raadt nooit af om het advies van een arts te volgen of belooft je te genezen van een levensbedreigende ziekte.

De klik
Uiteindelijk moet het vooral klikken met je therapeut. Het moet niet je beste vriend(in) worden. Maar je moet je wel op je gemak voelen.
Geef hem/haar daarom ook een kans. Ook als de eerst sessie tegen viel. Maar blijf niet onnodig bij iemand plakken. Zeg eerlijk waar je het moeilijk mee hebt en vraag om door te verwijzen naar een collega.

Geen idee waar te beginnen? www.vindeentherapeut.be
Daar kan je zoekcriteria invullen op basis van klachten en/of therapieën.

En ook altijd welkom ook bij InTeam uiteraard 😉

Tags:

1 Comment on this post

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.