Meteen naar de inhoud

Mindfullness

  • door

Mindfullness lijkt wel de hype van het moment. Kregen we recent nog een cursus time-management cadeau, vandaag de dag MOET je een cursus mindfullness gevolgd hebben.
Maar wat is dat nu eigenlijk? Mindfullness.
En misschien nog het belangrijkste: wat heeft dat met seks en relaties te maken?

Way of life
Mindfullness is eigenlijk vooral een reactie tegen de dagelijkse ratrace waar we in zitten. We willen graag wat meer bewust leven. Wat meer bewust bezig met de dingen die we doen. Niet zomaar vlug-vlug een kop koffie binnen gooien tijdens de pauze. Maar proeven hoe de koffie smaakt.
Niet zomaar vlug-vlug een douche nemen, maar voelen hoe het water over ons lijf stroomt, hoe de geur van de zeep onze neus prikkelt. We willen genieten van de zonsondergang van op ons terras, liefst genietend van een glaasje wijn of tasje thee.

Maar let’s face it. Vaak blijven we hangen bij die dromen van prachtige zonsondergangen en warme geurende douches. In de drukte van de dag/week/maand/… schieten wel wel eens voorbij aan die mooie dromen. In de douche staan we de vergadering van de namiddag te overlopen. In de pauze zijn we bezig met de collega’s te netwerken. Om van de vreselijke trend van lunchvergaderingen maar te zwijgen.
De zon is meestal onder vooraleer we er erg in hebben. Laat staan dat we tijd hadden om een glaasje wijn uit te schenken of een tas thee te zetten.

Cursus vs zelfhulp
Mindfullness-trainingen kunnen dan nuttig zijn. Eigenlijk zou je het kunnen zien als sporten. Tijdens het joggen bouw je conditie op waardoor je – als het nodig blijkt – de trap op kan lopen zonder dat je tong tot aan je knieën reikt. Het is de fitness die je sterke rugspieren geeft en daardoor wordt die verhuis een fluitje van een cent.

Wil dat zeggen dat je perse een Mindfullness-training moet volgen om mindfull te kunnen leven. Nee, helemaal niet. Je moet niet perse gaan joggen. Dagelijks een flinke wandeling helpt ook voor je conditie. Zo een training schrikt misschien wat af. Maar je kan zelf al thuis beginnen met trager te leven.

Stap je ’s morgens rechtstreeks van je bed naar de douche? Maak eens een ommetje langs de tuin. Sta eens 10 minuten vroeger op om 5 minuten in de tuin te wandelen. Of op je terras te gaan zitten. Adem de frisse ochtendlucht in. Voel de dauw onder je (blote) voeten.
Wedden dat je als een ander mens de douche instapt?

12115748_10153655032331211_2141520315619654854_n

Mindfull in je relatie
Hoe vaak overkomt het je niet dat je een hele avond nog niks hebt kunnen vertellen tegen je partner? Omdat één van beide er niet was? Hoeveel avonden per week zijn jullie samen thuis? Hoelang is het geleden dat jullie samen naar hetzelfde programma keken? Als we de reclame mogen geloven kijkt meneer op de laptop naar het voetbal en mevrouw op de tablet naar Grey’s Anatomy.
Hoe vaak overkomt het jullie dat je te laat gaat slapen om nog te vrijen? ‘Morgen dan maar … Oh nee, dan heb ik ook vergadering en het gaat laat worden …’
Hoe lang is het geleden dat jullie elkaar nog eens elkaar gewoon streelden? Weet je nog waar het lievelingsplekje van je partner is? Zouden jullie het durven om eens op een avond een uurtje uit te trekken om elkaar alleen maar te strelen? Zonder klaar te komen. Tijd nemen zonder een doel aan de eindmeet. Zou dat lukken?

Mindfullness trainingen kan je niet volgen bij InTeam maar ik beschouw het wel als een essentiële basishouding om seks- en relatieproblemen op te lossen.
Neem gerust contact op: 0496/11 06 78 of leen.vangeebergen@inteam-counseling.be

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.