Meteen naar de inhoud

Rommel-DNA

  • door

Wist je dat slechts 5% van ons DNA gebruikt wordt om de genetische informatie op te slaan die zorgt voor onze blauwprint. Slechts op 5% zitten alle genen die bepalen of we blauwe ogen hebben, lange vingers, welke maat van schoenen, ….
De andere 95% werd jarenlang rommel-DNA genoemd. Vandaag de dag weten we beter. Die 95% heeft een hel belangrijke functie: ze bepaalt namelijk of de genetische informatie op die 5% effectief wordt omgezet in eiwitten die zorgen voor de uitvoering ervan.
In mensentaal wil dit zeggen dat er op die 5% een gen kan zitten dat zegt dat je aanleg hebt voor één of andere vorm van kanker. Het is echter die 95% die bepaalt of die kanker zich ook effectief manifesteert.

Baanbrekend
Evolutionair gezien is dat natuurlijk zeer belangrijke wetenschappelijke informatie. Want hoe vaak heeft die 95% procent al niet voorkomen dat wij als soort zouden uitsterven?
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk te weten wat maakt dat die 95% al dan niet beschermend werkt.
Ook daar is recent onderzoek naar gedaan. En de belangrijkste bevinding is: STRESS.

Stress?
Stress laadt die rommel-DNA negatief en zo verliest het zijn beschermende werking. En dat begint al heel vroeg in ons leven. Kinderen die opgroeien in een veilige omgeving (niet laten huilen, veilig gehecht, gevoelens mogen en leren uiten, …) vertonen minder stress en zijn dus ook beter beschermd tegen hun genetische aanleg van allerlei aandoeningen.
Dat lijkt in onze huidige maatschappij een beschuldiging. Nogal heel wat mensen zullen zeggen: zie, het is onze eigen fout dat we ziek worden! Maar dat is het zeker niet. Die 95% beschermd al zeer veel. Anders zouden we al uitgestorven zijn.

seks dna

Hoopvol
Het is juist een hoopvolle boodschap. Want dat betekent dat wij die 95% nog meer positief kunnen laden. Door te kiezen voor een mindfull leven in plaats van een ratrace. Door te kiezen voor onze (mentale) gezondheid in plaats van ‘nog even door te doen’. Door te kiezen voor jezelf in plaats van anderen te willen pleasen.
Maar ook door (gezondheids)problemen in de kiem aan te pakken. Niet te wachten tot ze escaleren tot grote problemen, die een berg lijken om aan te pakken.

Dus seks …
Ongeveer 25% van de mensen ervaart in de loop van zijn leven een seksuele dysfunctie (erectiestoornissen, te snel klaarkomen, verminderd seksueel verlangen, vaginisme, …). Vaak wordt er lang gewacht met hulp te zoeken. ‘Het is maar seks’, klinkt het vaak. Of men is beschaamd. Maar een bevredigend seksleven is een goede stresskiller. Een bevredigend seksleven doet ons genieten van het leven, laat ons dicht bij onszelf komen.

InTeam helpt bij seksualiteitsproblemen op een holistische manier. Dat wil zeggen dat ik niet alleen je seksleven onder de loep neem maar verder kijk naar levenswijze, relaties en je gezondheid. Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek en ervaar wat ik voor je kan doen. leen.vangeebergen@inteam-counseling.be of 0496/11 06 78

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.