Meteen naar de inhoud

Emotional Freedom Technique

  • door

Deze week viel mijn diploma Bewustzijnscoach in de bus. Een stap verder in mijn expertise en kennis als sekscounselor en relatietherapeut. Een onderdeel ook van een bredere opleiding naar Holistisch Gezondheidstherapeut.

Wat is dat?
De cursus Bewustzijnscoach heeft mij geleerd dat je je geluk in eigen handen moet nemen. Wanneer je dingen doet waar je je niet goed bij voelt – geïrriteerd, gefrustreerd, angstig, verdrietig, … –  ben je niet op weg naar jouw geluk. De kans dat je gaat bereiken wat je wil is erg klein. Een bewustzijnscoach kent heel wat manieren om je beter te laten voelen. Luisteren naar je innerlijk kompas, bijvoorbeeld.
Maar ook heel wat opruimwerk hoort daar bij. We zijn immers allemaal wat bezoedeld geraakt onderweg. We luisteren niet meer zo goed naar ons innerlijk kompas. Of we kunnen het niet meer horen. Allemaal omdat ons hoofd vol zit met overtuigingen die anderen erin hebben gestopt.
Een bewustzijnscoach gaat met je op stap, op weg naar een beter en bevredigend leven.

EFT (Emotional Freedom Technique)
Een van de dingen die mij direct aansprak in de cursus was EFT. EFT is een mediaantherapie die ontwikkeld is door Gary Craig (zie foto hieronder). Je tikt op je meridiaanpunten (karateslag-punt, kruin, derde oog, …) en zegt daarbij affirmaties of zinnetjes. Ik paste het toe op mezelf en had binnen enkele minuten een blijvend resultaat. Een openbaring. Traumatische herinneringen waar ik al jaren mee rond liep, kon ik opeens beleven als neutrale situaties uit het verleden. De bijhorende emoties en lichamelijke reacties verdwenen als sneeuw voor de zon. De belemmeringen die ze mij hadden opgelegd verdwenen en bleven ook weg.

11390042_890864007673912_4387916807285880189_n

Wat zijn jouw overtuigingen?
We zijn volgestopt met overtuigingen. Vaak onbedoeld en onbewust. Soms zelfs overgeërfd. Ik geef een voorbeeld. Fictief maar zo herkenbaar. Hoeveel vrouwen hebben als jong meisje niet moeten horen dat het niet past dat een vrouw het initiatief neemt tot seks of relaties. Nee, het is waarschijnlijk nooit tegen jou rechtstreeks gezegd. Maar de manier waarop jouw moeder over de buurvrouw sprak die haar derde echtgenoot aan de haak had geslagen. Of de manier waarop je vader zich druk maakte over het gedrag van zijn zus, die regelmatig van partner veranderde. Impliciet maakten ze je duidelijk wat hun waarden en normen waren. Heel wat van die waarden zijn vast ook waardevol. Maar toen jij op een dag het initiatief nam om een jongen uit te vragen en je werd afgewezen, voelde dat als een steek in je hart. Het leek wel alsof je hele lijf zei: zie je wel, vrouwen horen niet het initiatief te nemen. Sindsdien durf je het niet meer. Je bent verlamd. En God weet hoeveel knappe mannen er aan je voorbij zijn gegaan, gewoon omdat je – uit angst voor afwijzing –  stilletjes in een hoekje blijft zitten.

Tappen
EFT doet daarin wonderen. EFT haalt de negatieve gevoelens weg van die afwijzing. Daardoor valt er een last van je schouders. Maar je voelt ook meer vrijheid om je eigen weg te gaan. De meegekregen overtuigingen blijken niet te kloppen, je perceptie verandert. Je bent een vrij mens met eigen waarden en normen die je niet belemmeren in het krijgen van wat je wil, in het bereiken van je doelen.
En dat allemaal soms in enkele minuten. Met blijvend resultaat. Sneller en duurzamer dan maanden psychotherapie.

Seksproblemen
Heel wat problemen die we ontwikkelen in ons seksleven zijn ontstaan door overtuigingen, trauma’s, afwijzingen en gebroken harten.
Je werd ooit door je moeder betrapt bij het masturberen en sindsdien durf je niet meer, erger nog: seks is helemaal niet leuk of doet pijn omdat je je opspant.
Je ex-partner maakte een nare opmerking over het uitzicht van je penis en sindsdien heb je het moeilijk om een goede erectie te krijgen.
EFT kan daarin het zetje zijn dat je nodig hebt.

Educatie blijft belangrijk
Ah ja, want zelfs een ezel stoot zich geen  2 keer tegen dezelfde steen. Een goeie uitleg over hoe het werkt en wat de valkuilen zijn, is cruciaal. Maar je kan nog zoveel praten, als er in je lijf ‘iets vast’ zit, dan kan je lang praten. EFT geeft je de kans om met een schone lei te beginnen.

Hoe verloopt dat?
Heel simpel. Je vertelt allereerst je verhaal. Samen zoeken we zo naar je weerstanden, belemmeringen. Ik geeft gaandeweg educatie. Wanneer je belemmeringen stilletjes aan duidelijk worden gaan we tappen. Ik zeg en toon wat er moet gebeuren. Jij doet mij na. Easy peasy.
Soms komt er met een wegnemen van de ene belemmering een andere boven. Geen probleem. Dan doen we het nog een keer. Met andere woorden.

eft logoNieuwsgierig?
Ben je nieuwsgierig geworden of ik iets voor je kan betekenen? Wil je gewoon graag meer grip krijgen op je liefdesleven in het algemeen?Maak gerust een afspraak!

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.