Meteen naar de inhoud

Alle vrouwen lesbisch?

  • door

Voor heel wat mannen is het misschien de ultieme fantasie: uit recent Brits onderzoek zou blijken dat vrouwen ook opgewonden geraken van vrouwen.

Niks wereldschokkends
Die vrouwen werd porno-filmpjes voorgeschoteld met daarop mannen en vrouwen in allerlei combinaties. Daarbij werden hun lichamelijke reacties gemeten oa het al dan niet groter worden van de pupillen.
En wat bleek? Ook de vrouwen die vooraf verklaarden 100% hetero te zijn werden opgewonden van vrouwen te zien vrijen of zelfs maar gewoon naakt.
Kort-door-de-bocht conclusie van de media: alle vrouwen zijn lesbisch. Yeah right!

Anders geïnterpreteerd wil dat zeggen
In elke mens huist in meer of in mindere mate van homoseksualiteit. Dat is normaal. Eigenlijk is geaardheid een continuüm met 2 uitersten: 100% hetero en 100% homo. Alleen zijn er dat maar een handvol die echt 100% in 1 geaardheid zitten. De meesten – of we dat nu willen toegeven of niet – zijn strikt genomen biseksueel, ook al is dat maar voor enkele procentjes en heeft dat weinig of geen invloed op je ‘dagelijks seksleven’.
Het onderzoek toont vooral aan dat vrouwen ook reageren op visuele prikkels. Algemeen wordt nogal eens aangenomen dat dat vooral het privilege is van de man. Vrouwen zouden het meer moeten hebben van de romantiek, de omkadering.

Worden hetero-mannen dan ook opgewonden van mannen?
Waarschijnlijk zijn er ook heel wat mannen die opgewonden worden van andere mannen seksuele handelingen te zien doen of naakte mannen. Alleen hebben mannen minder neiging om daar aan toe te geven. Mannen zijn erotisch minder plastisch dan vrouwen. Ze zijn conservatiever in hun denken en beleven van seksualiteit. Vrouwen kunnen zich gemakkelijker aanpassen aan de seksuele realiteit zoals die zich voor doet. Het is voor een vrouw een minder grote stap om toe te geven dat ze opgewonden worden van vrouwen. Vrouwen zijn daar ook vrijer in en zullen daar minder op afgerekend worden (onder elkaar). Mannen onderling doen zich stoerder voor en tonen meer rigiditeit: ze ‘kiezen’ een geaardheid en houden zich daar aan.

Vrouwen zijn ook toleranter
Die erotische plasticiteit bij vrouwen is eigenlijk hun grote troef. Door de eeuwen heen, maar ook gewoon binnen hun eigen leven, zelfs binnen een relatie kan een vrouw zich aanpassen aan ideeën en beleving rond seksualiteit.
Vrouwen zijn – over het algemeen – toleranter tegenover homoseksualiteit. Ze zullen ook gemakkelijker van mening veranderen over seksuele ideeën. Doorheen hun leven gaan ze meer mee met wat de maatschappij als norm stelt. Ze passen zich meer aan aan de maatschappelijke realiteit.

Conclusie
Eigenlijk moeten we dus vooral onthouden dat vrouwen ook opgewonden geraken door visuele prikkels.
Daarnaast is dit onderzoek – zoals dat gaat in de wetenschap – een klein puzzelstukje in een groter geheel: er is nog veel te exploreren.

(en ik heb nog veeeel te vertellen, later meer 😉 )

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.