Meteen naar de inhoud

Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen

  • door

Eén op de zes koppels in Vlaanderen is ongewild kinderloos. Dat wil zeggen dat ze na een jaar spontaan proberen nog niet zwanger zijn geraakt. Nog eens 7% hebben nog wat geduld en geraken in de loop het tweede jaar zwanger. Voor de overige 7% wacht een vruchtbaarheidsbehandeling als laatste hoop.

En toch …
wordt aan onze tieners een andere boodschap gegeven. Door voortdurend aandacht te schenken aan zwangerschapspreventie – impliciet én expliciet – in het secundair onderwijs, wekt men de indruk dat zwanger worden een fluitje van een cent is. Er wordt niet of nauwelijks gesproken de daling van de vruchtbaarheid vanaf 35 jaar. Meisjes worden aangemoedigd om eerst hun professionele loopbaan uit te bouwen. Kinderen zijn voor als je je leven op de rails hebt. Zo kan je hen stabiliteit en financiële zekerheid geven. Maar die leeftijd is niet absoluut. Het is een gemiddelde. Voor heel wat vrouwen begint het vruchtbaarheidsverlies al op de leeftijd van 30 jaar.

Van seksuele naar seksuele én reproductieve vorming
Prof. Petra De Sutter vindt het daarom dringend tijd dat onze seksuele voorlichting evolueert naar een seksuele en reproductieve vorming. Ze kwam haar visie afgelopen donderdag nog kracht bijzetten bij Lieven Van Gils.

Het is belangrijk dat die boodschap vaak genoeg herhaald wordt. Dus vaak genoeg op school én ook thuis en in de media. In plaats van seksuele voorlichting hebben kinderen en jongeren nood aan seksuele vorming op maat van hun leeftijd. Met een consistente boodschap rond vruchtbaarheid en de risico’s op onvruchtbaarheid.

Lifestyle
Binnen InTeam werk ik vanuit een holistische visie. Informatie is de basis die nodig is om bewuste keuzes te kunnen maken rond je eigen vruchtbaarheid. Informatie rond de biologie maar ook rond lifestyle.
Zo toonde recent onderzoek nog aan dat je meer kans hebt om zwanger te worden wanneer je een spontaan en bevredigend seksleven hebt dan wanneer je enkel – rond de eisprong – vrijt met het oog op een zwangerschap.

Ook dat is InTeam
Ik werk regelmatig samen met Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen. Ik was al 2 keer luisterend oor en informatiepunt op hun Kinderpraatcafé. Zij organiseerden ook afgelopen donderdag een studiedag rond het thema mét Petra De Sutter. In het volgend academiejaar zal er een speciale module voor vroedvrouwen en andere hulpverleners worden georganiseerd om zo meer mensen op het veld te hebben die deze boodschap uitdragen.

In het voorjaar van 2016 organiseer ik 2 informatieavonden:
ééntje rond seksuele vorming : opfrissing van basisinformatie rond seksualiteit en vruchtbaarheid
en eentje rond seksuele vorming van kinderen door ouders: hoe praat je met je kinderen over seks

Interesse?
De datums liggen nog niet vast. Maar schrijf je alvast in op de nieuwsbrief en dan blijf je zeker op de hoogte.
Je kan ook de Facebookpagina liken op de knoppen boven en onder deze blog. Ik kondig deze datum eerst aan binnen mijn mailinglijst en fb-pagina. Je hebt dus als ‘vriendje’ zeker een streepje voor.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.