Meteen naar de inhoud

Burn out …

  • door

We hebben de piek van burn out nog niet bereikt.

Het was best wel alarmerend nieuws afgelopen week. Triest ook. De ‘ziekte van deze tijd’ waar zoveel onbegrip en onwetendheid over bestaat. Iedereen heeft het erover maar niemand – tenzij zij die het hebben meegemaakt – heeft helemaal begrepen waar het over gaat.

Lichamelijk én geestelijk
Burn out ontstaat niet louter op lichamelijk of geestelijk vlak. Het is een wisselwerking. Dit filmpje legt goed uit wat ‘stress’ met onze hersenen doet.
De oplossing ligt dan ook niet louter op lichamelijk of geestelijk vlak.
Dr. Elke Van Hoof raadde deze week ‘beweging’ aan als beste preventie-middel. Dagelijks een fikse wandeling kan wonderen doen. Ik ging vroeger dagelijks te voet naar mijn werk. En terug. Door verhuis werd de 20 minuten stappen een auto-rit van 20 minuten. Ik merkte al heel snel het verschil. Ik was meer opgejaagd, raakte meer en meer verstrikt in snel-snel. Ondertussen doe ik terug heel veel dingen te voet.
Daarnaast maken de meeste mensen door hun burn out ook een grote persoonlijke groei door. Heel wat mensen starten een cursus mindfullness of gaan naar een coach/psycholoog. Hierdoor krijgen ze een andere visie op hun manier van leven. Een verandering die broodnodig is om een volgende burn out te voorkomen.

Werk én privé
Het is te kort door de bocht om de oorzaak van een burn out louter bij ‘het werk’ te leggen. Ik kreeg een burn out maar het grootste deel van het ziekenhuis kreeg dat niet. Ze zaten er soms wel dicht tegen aan. Maar ik crashte, zij niet.
Vaak is je persoonlijkheid en/of je privé-situatie van even groot belang. De ene is nu eenmaal wat perfectionistischer, de ander kan wat slechter tegen kritiek, de ene is wat sneller teleurgesteld. De ene smijt zich, de andere kan doseren. Wie we zijn als persoon heeft een invloed op hoe we reageren op stress. Het bovenstaand filmpje illustreert dat ook duidelijk.

Burn out of …
We hebben de neiging om burn out als een teken van zwakte te zien. Die persoon heeft het immers ‘opgegeven’. Toch is dat een verkeerde perceptie.
Kijk eens rond je. Welke klachten hebben je andere collega’s en familieleden? Rugklachten, gewrichtsklachten, migraine, tendinitis, …. De lijst is vast eindeloos. Dat zijn ook allemaal tekenen van overbelasting. Maar omdat ze puur lichamelijk zijn, zijn ze meer aanvaard. Want iedereen heeft wel eens pijn.
Die collega met terugkerende tendinitis of rugklachten is het afgelopen jaar ook vaak en veel afwezig geweest. Wat doet iemand met pijnklachten? Juist, ja. Die doet het kalmer aan. Een noodgedwongen rustperiode. Maar de batterijtjes zijn ondertussen weer wat opgeladen. Die van jou zijn ondertussen verder leeg gelopen.

Wat wil IK?
Eén dingen hebben mensen met burn out gemeen: ze zijn te lang, te veel én op de verkeerde manier doorgegaan. Ze hebben de afgelopen (levens)jaren vooral gedaan wat van hen verwacht werd. Ze zijn in hun beroep gerold, denkend dat dat het meest geschikt was voor hen zonder veel nadenken. Vaak wat druk uit de omgeving om ‘iets goed’ te kiezen. Ze zijn in hun relatie, kinderen, huisje-boompje-beestje gerold zonder zich veel vragen te stellen.
Kortom ze hebben te lang te veel dingen gedaan die ze niet leuk vonden, onbewust. De wereld leek zo te draaien, het leek nu eenmaal zo te gaan.
En als je dan achteraan de dertig , begin veertig bent, besluipt je het gevoel van onbehagen, ongemak. Je negeert het eerst. Maar op een dag lukt dat niet meer …

Ook je liefdesleven …
Het is een groot taboe. Want je ziet je partner graag en je wil je gezin niet kwijt. Maar ook je liefdesleven kan de oorzaak zijn van en burn out. Wanneer je te lang op een niet-afgestemde manier doorgaat, te vaak dingen tegen je zin doet, je vaak geïrriteerd voelt, kan je ook een burn out krijgen. En dat zorgt voor extreme vermoeidheid, stemmingswisselingen, heel wat lichamelijke klachten.

Heb jij het gevoel dat je relatie of seksleven niet lekker loopt, maar kan je er je vinger niet opleggen? Herken je je in bovenstaand verhaal?
Neem dan contact op met mij. Of schrijf je in op de nieuwsbrief.
Ik bied trajecten aan op maat en binnenkort ook in groep.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.