Meteen naar de inhoud

En ik dan?

  • door

Ik maak me er ook schuldig aan, merk ik.

Mijn facebook-pagina loopt over van de quotes: zorg eerst goed voor jezelf, dan pas kan je goed zorgen voor een ander.

Veel mensen worstelen daarmee. Zowel aan de kant van de gevers als aan de kant van de nemers.

Gevers hebben het gevoel dat minder geven hen onpopulair maakt. Dat ‘nee-zeggen’ tot drama’s leidt. Ze doen immers iets wat niemand van hen verwacht: ze stellen grenzen.

Nemers worden er ook niet vrolijk van. Vaak zien ze er een bedreiging van hun eigen comfortzone in. Wat als mijn geliefde mij morgen niet meer op de eerste plaats stelt maar zichzelf belangrijker vindt.

summerfield-336672_1920 1

Hoe komt het dat wij zo denken? Hoe komt het dat we – onbedoeld – tot één van deze 2 groepen behoren zonder dat echt te willen?

Decennialang is ons wijsgemaakt dat ‘de andere’ belangrijk is. Dat we ‘de ander’ laten voorgaan op ons eigen geluk. En dan zou ons eigen geluk wel komen. Het leek simpel en dat was het ook. Zolang er overvloed is, zijn er genoeg vaatje om uit te tappen

Maar er is veel verandert de afgelopen jaren. Zonder ‘de crisis’ de schuld te willen geven, is het meer en meer ieder voor zich geworden.
Gevers worden aangemoedigd wat vaker ‘nee’ te zeggen en hun eigen vaatje eerst te vullen. Door de schaarste waren zijn immers de eerste die op droog zaad kwamen te zitten.
De secularisatie heeft ervoor gezorgd dat gevers geen wekelijks schouderklopje meer krijgen voor hun moed en zelfopoffering. Als we eerlijk zijn is zuiver altruïsme onbestaand. Iedereen heeft wel zijn redenen om goed te doen voor een ander.

Gevers moeten dus op zoek naar nieuwe brandstof. En ze vinden die … alleen bij zichzelf.
Meer nog. Door zelf je brandstof te voorzien en te beseffen hoe moeilijk dat is, ga je je uitdeelacties beperken. Ze worden ze speciaal en kostbaar.

Ook nemers hebben een les te leren. Die van onafhankelijkheid. Ze kunnen zelf ook perfect zorgen voor hun welzijn en geluk. Dat hoeft hen niet gegeven te worden. Ze kunnen het zelf creëren. En ontdekken welke waarde het heeft om anderen iets te geven van je eigen overvloed.

Dus ja, ik ga nog vaak wat quotes zetten die sommigen hun haren doet rechtstaan en anderen ongemakkelijk maakt. So be it.

Er komt een nieuwe tijd aan. Ik ben ervan overtuigd dat een tijd wordt van overvloed.

En jij? Wat denk jij?

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.