Meteen naar de inhoud

1-2-3 niet werkt …

  • door

Pijn bij het vrijen, vaginisme, erectiestoornissen, verminderd libido, …

Het zijn de meest voorkomende seksuele problemen die mensen ervaren. In het jargon noemt dat seksuele dysfuncties. En geschat wordt dat ongeveer 25% van de mensen er eentje heeft.

Toch gaat slechts 1% van de consultaties bij de huisarts over één van bovenstaande problemen.

En dat is jammer. Want bijvoorbeeld erectiestoornissen zijn een betrouwbaardere voorspeller van hart- en vaatziekten dan risico-gedrag als roken en overgewicht.
Met andere woorden: een erectiestoornis vroeg onderzoeken kan heel erg preventief werken voor hartinfarct, beroerte e.d.. Het is één van de vroege symptomen van diabetes type II.

Ook voor de typische vrouwelijke seksualiteitsproblemen is er geen quick-fix. Hoewel ze meestal minder direct invloed hebben op de gezondheid zorgen ze onrechtstreeks voor heel wat problemen.

Zo verergeren menstruatieklachten als krampen en pre-menstrueel syndroom (PMS) door stress. Heel vaak worden deze klachten geminimaliseerd of zelfs weggelachen. Ze bepalen echter voor een heel groot deel de kwaliteit van je leven.

Pijn bij het vrijen is niet op te lossen met even uit te leggen ‘hoe het dan wel moet’. Deze vrouwen hebben extra coaching nodig rond communicatie en beperkende overtuigingen (‘ik kan daar met mijn man niet over praten, hoor’).

En je kan veel praten over het trauma dat er hangt rond vaginisme. Maar vaak is er een extra ondersteunende behandeling nodig om deze vrouwen duurzaam op weg te helpen.

In onze maatschappij worden seksuele problemen vaak onder de mat geveegd.
Seksualiteit wordt vaak beschouwd als een leuk bijprodukt bij een liefdesrelatie. Dit is een serieuze onderschatting.

Ik heb – bij mezelf  en anderen – al vaak kunnen vaststellen dat onze seksualiteit behoort tot de basisfuncties van ons hele zijn. Een goed onderhoud af en toe is dan ook geen luxe. Het is een waardevolle investering in jezelf die je meer gaat opleveren dan plezier in bed.

coffee-687598_1920

Daarom ben ik dus ook begonnen met Hete Koffieklets. Zo krijgen meer vrouwen de kans om hun seksualiteit onder de loep te  nemen.
Want dat is mijn missie: Vrouwen leren hoe ze hun leven terug in handen kunnen krijgen door te groeien in hun seksualiteit.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.