Meteen naar de inhoud

Thank and grow hot

  • door

In 1937 schreef Napoleon Hill zijn klassieker: Think and grow rich. Een boek dat als materialistisch wordt afgedaan omdat het over geld gaat. Maar dat was niet de kern van zijn boodschap. Die was blijf geloven in je dromen, werk er hard aan en je zal ze bereiken.

Het is ook het eerste boek dat duidelijk een link legt tussen seks en het omvormen van je dromen naar een materiële werkelijkheid. Hij wijdt er een heel hoofdstuk aan. Goeie seks zorgt voor de juiste omstandigheden om je creativiteit en productiviteit te laten zegevieren.

Anno 2016 schreef Pam Grout een boek waarmee ze de titel van Hill’s klassieker parodieerde: Thank and grow rich. Ze beschrijft daarin een 30-dagen plan om meer dankbaarheid in ons leven te brengen. Niet zozeer denken is belangrijk, maar vooral dankbaarheid voelen. Kortom een iets meer vrouwelijke versie, om in clichés te blijven denken.

En terwijl ik Pam las moest ik denken aan wat één van mijn leraren ooit zei. Wanneer je partner je aanwijzingen geeft om dingen te verbeteren, zeg dan ‘Dank u’

Ik maakte me er zelf nog schuldig aan vorige week. Manlief maakte een suggestie over iets wat ik beter kon doen (buiten bed, weliswaar) en ik schoot weerom in de verdediging. Ai mijn hartje deed zeer. Maar eigenlijk had ik ‘Dank U’ moeten zeggen.

Zo gaat het ook vaak in bed. We zwijgen in alle talen wanneer onze partner iets niet goed doet of zelfs ons pijn doet. Omdat we bang zijn te kwetsen. Omdat we dat bang vogeltje niet willen tegenkomen. Omdat we geen zin hebben hem in de verdediging en de gekwetstheid te jagen.

En dat is spijtig. Want als we ‘Dank u’ zeggen creëren we ruimte om bij te leren van elkaar. Zo weten we wat beter kan en kunnen we er iets aan doen. En beter afgestemde handelingen in bed, zorgen voor meer intimiteit. En daar komt betere en meer seks van. Joehoe!.

Ja maar, hoor ik je zeggen: Die van mij gaat niet zomaar ‘Dank u’ beginnen zeggen wanneer ik hem aanwijzingen geef. Nee, want hij leest dit niet. Maar jij kan beginnen, toch.

Als we nu eens met alle vrouwen de wereld beginnen te veranderen bij onszelf: wij beginnen met ‘Dank u’ te zeggen de volgende keer dat we een opmerking krijgen. Zou dat niet fantastisch zijn?

Kan je je voorstellen wat dat te weeg zou brengen?

En deel het resultaat ook in onze besloten fb-groep: Vrouw in Vuur en Vlam.

Zo leren we van elkaar en geraken we geïnspireerd.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.