Meteen naar de inhoud

Waar zit jij?

  • door

Mijn facebookpost van 26 oktober bracht wat te weeg. Een aantal moeders op het forum van Mamaditi (forum voor natuurlijk ouderschap waar ik moderator ben), pikten hem op en probeerden het uit.

Man, man wat een reacties. Half Vlaanderen leek wel een stoelendans te houden aan de keukentafel.
En wat een positieve reacties!
Heel veel reserve in eerste instantie, dat wel.
‘Het zal wel zijn dat ik ga volgen!’
‘Ik moet wel de leiding nemen, anders gebeurt er niks’

Maar eens ze anders gingen zitten:
‘Wow wat leuk om weer naast manlief te zitten, nu kunnen we elkaar aanraken’
‘Fijn zo dicht bij elkaar te zitten aan tafel’
‘En de kinderen bleven op hun stoel zitten. We hebben veel rustiger kunnen eten.’

Waar het allemaal om draait? Ik zet het nog even op een rijtje:
Om je gezin weer energetisch in evenwicht te krijgen, kan je je positie aan tafel aanpassen.
Het is een patriarchaal principe en dat stoot bij moderne vrouwen nogal eens op weerstand.
De bedoeling is dat je met de wijzers mee rond tafel gaat zitten, startend met de papa, aan zijn linkerhand de mama. En de kinderen in aflopende volgorde van leeftijd.

Bij ons (aan een rechthoekige tafel) betekent dat praktisch dat manlief en ik naast elkaar zitten: hij rechts ik links van hem. De zoon van 6 zit tegenover mij, de dochter van 2 zit tegenover mijn man.
Het resultaat was direct merkbaar: de kindjes bleven zitten. vooral de 2-jarige dochter kwam nogal eens op onze schoot kruipen en mee-eten uit ons bord. (keischattig voor 1 keer, maar na een aantal weken word je daar kregelig van)
Maar ook de dynamiek tussen mijn man en mij is veranderd. Hij wordt meer bevestigd in zijn mannelijke energie en heeft dus meer neiging tot het opnemen van zijn vertegenwoordigende rol als gezinshoofd.

De meeste weerstand zit hem daar dus: heel veel vrouwen hebben de leiding in het huishouden. En nemen dus ook overal initiatief in. De mannen moeten nogal eens volgen. Een nieuwe lamp vervangen, een lekkende kraan, een lopende wc, bankzaken, betalingen, telefoons, regelen van allerlei zakelijke belangen, … de meest vrouwen draaien er hun hand niet meer voor om.
Van de mannen wordt verwacht dat zij opdrachten uitvoeren. De vrouw coördineert en houdt overzicht.

Maar op lange termijn zorgt dat voor een omkeren van het energetisch evenwicht. Mannen pakken steeds minder initiatief in gezinszaken en vrouwen hebben steeds minder geduld om dat initiatief af te wachten.

En toch is dat belangrijk. Want juist door – als vrouw – af en toe verantwoordelijkheden uit handen te geven toon je dat je hem vertrouwt als partner, man, gezinshoofd.
Je stelt je ontvankelijker op voor zijn inbreng. Dat wil niet zeggen dat je onderdanig moet zijn of hem moet gehoorzamen. Het wil zeggen dat je je eigen verantwoordelijkheid los laat en hem vertrouwt.

Wanneer je verantwoordelijkheden kan loslaten, geeft dat enorm veel rust. We willen overal controle over hebben. Maar door de controle los te laten en te vertrouwen, komt er heel wat ruimte vrij voor rust en focus op andere zaken, zoals je seksualiteit.

Jaja, dat heeft ook in bed zijn gevolgen.
Zoals ik in mijn vorige blog al zei: Een man die de leiding neemt, is erg opwindend voor een vrouw.
Gun jezelf een opwindend seksleven. Je verdiend het!

Hoe zitten jullie? En ben je bereid om te experimenteren?

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.