Meteen naar de inhoud

Vrouw zijn is eerder een kracht dan een zwakte

  • door

Na mijn vorige blog over de mannelijke daadkracht, vertel ik vandaag meer over de vrouwelijke tegenpool: de ontvankelijkheid.

Een groot misverstand

Vrouwelijke ontvankelijkheid wordt in onze huidige maatschappij nogal eens verkeerd gepercipieerd als afhankelijkheid. Laten me duidelijk zijn: dat is het niet.

Ontvankelijkheid is geen afhankelijkheid
Ontvankelijk zijn wil niet zijn dat je niet zelf kan instaan voor je eigen beslissingen. Je hebt handelsbekwaamheid, je mag zelf kiezen wat je of en waar je gaat werken. Hij beslist niet voor jou. Hij beslist niet over jou.

Ontvankelijk zijn is niet je als een deurmat laten behandelen
Ontvankelijk zijn wil niet zeggen dat je over je moet laten lopen, dat je op je kop moet laten zitten of dat  je niet mag tegen spreken. Het wil ook niet zeggen dat je je gedacht niet mag zeggen.

Ontvankelijk zijn wil niet zeggen dat je moet gehoorzamen
De tijd dat echtgenotes moesten gehoorzamen aan hun man is allang voorbij. We mogen best onze eigen ideeën en politieke voorkeuren hebben. We mogen zelf beslissen waar onze grenzen liggen en wat wel wel of niet willen doen (binnen en buiten bed)

Wat is ontvankelijkheid dan wel?

Ontvankelijkheid wil zeggen dat je je laat leiden door zijn daadkracht en open staat om zijn daadkracht te vertrouwen.
We hebben de afgelopen eeuwen – als vrouw  – vooral geleerd hoe we ons moesten beschermen tegenover de mannelijke dominantie. We hebben daardoor een (emotioneel) schild rond ons hart opgebouwd. Onbedoeld hebben mannen en vrouwen elkaar gekwetst. Als verdediging hebben ze zichzelf en hun hart afgeschermd.

Mannen hebben zich terug getrokken en zijn onzeker geworden over het nut en de betekenis van hun daadkracht. Al heel vroeg hebben zij  geleerd dat hun daadkracht gevaarlijke neveneffecten kan hebben. Ze zijn ook vaak opgevoed door meer vrouwen dan mannen en hebben weinig rolmodellen ervaren in hun leven. (het aantal mannelijke leerkrachten, dokters, opvoeders, … wordt schaarser en schaarser)
En voor vrouwen geldt net hetzelfde. Ze voelen zich – al bij voorbaat – gekwetst en getekend door mannen. Door de vele waarschuwingen die zijn al als kind meekregen. ‘Oppassen voor mannen’ en ‘blijf bij de jongens weg.’ Zonder woorden is hen geleerd dat mannen onbetrouwbaar zijn en uit op seks.

Het is een mannen-wereld

Mannen zijn de norm in onze maatschappij. Een man is goed en een vrouw doet het goed als ze hen bijbeent. Je bent geslaagd in het leven met een mannen-job, een mannen-loon en mannen-werkuren.
Dit wekt de indruk dat vrouwen zwak zijn, onbekwaam, naief, onbetrouwbaar, … Pas wanneer je zoals een man doet, wek je vertrouwen op.

Vrouwen zijn zich daardoor eerder daadkrachtig dan ontvankelijk gaan gedragen. Dat was de manier om economisch mee te kunnen en hun onafhankelijkheid te bestendigen.
Want zo gauw vrouwen handelsbekwaam werden, wilden ze natuurlijk ook zelf beslissen waar ze hun geld aan uit gingen geven. Dus gingen ze buitenshuis werken, daarmee kochten ze zichzelf zeggenschap binnen het gezin: ze brachten geld binnen, dus mochten ze er mee over beslissen.

De slinger is doorgeslagen

Zelfs voor vrouwen die thuis werken (of deeltijds buitenshuis werken), geraken meer en meer in hun mannelijke energie. Omdat diegene die het meest thuis is, nog altijd wordt gezien als diegene met het meeste (vrije) tijd en ruimte, nemen zij ook een aantal mannenrollen op zich. De moderne man heeft het iets drukker dan enkele decennia geleden en komt vaak laat thuis. Dus vrouwen leerden – noodgedwongen – hun plan trekken met typische mannen-taken en vertegenwoordigingstaken: de electriciteit, de loodgieterij, het kippenhok, de auto, …. Maar ook naar buiten toe vertegenwoordigt de vrouw vaker het gezin. Iets wat vroeger een typische mannenrol was: naar de bank bellen, een afspraak met de notaris regelen, …

Het gelijkheidsprincipe heeft de nieuwe man gelanceerd. Die kan – naar het schijnt – even goed een huishouden runnen. En vrouwen zijn dat ook gaan verwachten. Als ze dat vraagt, wast hij wel eens af en steekt hij een wasmachine in gang.( En als hij het op haar manier doet, scoort hij extra punten.)
De mental load blijft echter bij de vrouw liggen, ongeacht of ze nu full-time thuisblijft of deeltijds werkt.

Vrouwelijke daadkracht is een libido-killer

Ja, een man vindt het wel sexy wanneer een vrouw initiatief neemt in bed. Maar vaak is ook daar de slinger doorgeslagen: hij wacht veiligheidshalve af tot zijn vrouw enig initiatief toont en gaat er dan gretig op in. Maar liefst van al zou hij haar in bed smijten, haar pakken en de pillow talk overslaan als het enigszins kan.

En daar is de ontvankelijkheid weer. Want een vrouw in weerstand en daadkracht moet eerst wat ontdooien of ontdooid worden. Dan pas kan ze zichzelf openstellen. Dan pas heeft ze het gevoel dat het veilig is om de deur van haar hart en lichaam open te zetten.
En dat openen begint al buiten bed. Zacht en open kan je al zijn in je dagelijkse zijn.

Ontvankelijkheid maakt je zacht

Openstaan voor je man. Hem willen ontvangen en verwelkomen bij en in jouw lichaam.
Dat is ook een kracht. We laten hem niet toe vanuit zwakte, maar vanuit een krachtig vertrouwen. We nemen zelf de leiding: we tronen hem rond. We vertellen hem wat we graag willen en wat hij beter vermijdt. En we doen dat vanuit een mentale kracht en een lichamelijke zachtheid. We hebben immers vertrouwen in zijn daadkracht. We mogen smelten onder zijn krachtige aanrakingen.

Zachtheid zet je lijf open. Je lichaam wil ontvangen, geduldig en met respect. Zonder angst en zonder machtshonger.

Hoe wordt je zachter en ontvankelijker?

Vier je vrouw zijn.
Draag kleding waar je je verleidelijk en mooi in voelt, ook wanneer je in huis of in de tuin werkt. Rokken – vooral wanneer ze zwieren – laten je verleidelijk voelen.

Vergeet de waarschuwingen die mee kreeg over mannen.
De meeste zijn hele lieve en respectvolle mensen. Misschien net zo onhandig als jij in de liefde. Leid hem rond in je lijf en leven. Dank hem voor zijn kracht en zijn geduld.

Benoem zijn daadkracht en wat het met je doet.
Wanneer je zijn kracht voelt, ga je meer vertrouwen krijgen om je eigen ontvankelijkheid toe te laten. Hij kan dat. En jij ook.

Ga links van hem zitten
Oh klinkt zo ouderwets. Ik weet het. Maar links van hem zitten aan tafel, in de zetel, in de tram, … bevestigt jullie energie. Voel hoe het voor jou is.

Bespreek samen waar jouw daadkracht nodig is
En vooral: vraag hem om daarna jou terug in je vrouwelijkheid te laten komen. Door zelf terug in zijn man-zijn te gaan staan, geraken jullie terug in evenwicht.

Kijk eens naar je grootouders.
En kopieer hun positief gedrag. Mijn grootmoeders waren stuk voor stuk sterke vrouwen die hun huishouden en het geld met vaste hand bestierden. Maar hun mannen stonden altijd als 1 blok achter hen. En buitenshuis – als een man – voor hen. Een slecht woord over hun vrouw hadden ze snel gecounterd. Ze verdedigden haar door dik en dun. Geen haar op hun hoofd dat eraan dacht haar op zo momenten aan haar lot over te laten en te denken: ‘ze zal haar plan wel kunnen trekken’

 

Meer weten over mannelijke en vrouwelijke energie?
Je hoort mij erover vertellen in dit filmpje.

 

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.