Meteen naar de inhoud

Hij is te snel (2)

  • door

Dit is het tweede luik van drie blogs rond ’te snel’ vrijen en klaarkomen.
Eerste deel gemist? Je leest alles over te snel willen vrijen in deze blog.

In deze blog ga ik het hebben over te snel klaarkomen. Premature ejaculatie is de medische term. Ik probeer er een (ander) licht op te laten schijnen.

Wat is te snel?

Misschien is dat wel de eerste rechtmatige vraag om te beantwoorden. Want er is meetbaar ’te snel’ en er is de man-interpretatie van ’te snel’

De gemiddelde vrijpartij in Vlaanderen zou 8 à 9 minuten duren. Maak je geen illusies: we hebben het van de eerste kus/streling tot klaarkomen.
Vanuit meetbaar standpunt doe je het dus goed als je daarrond zit. Niemand zal zeggen dat je een probleem hebt.

Toch zijn er heel wat mannen die  – met 8 à 9 minuten op de teller – hun erectie als ’te kort’ beschouwen. Vaak omdat ze er op die tijd niet in slagen om hun vrouw te laten klaarkomen. Dit is dus vanuit subjectief standpunt.

Geen van beide criteria zeggen iets over echte premature ejaculatie. Hierbij komt het orgasme te snel en vooral ongecontroleerd.
Normaal verloopt de seksuele responsecyclus (SRC) volgens 5 fases: verlangen – opwinding – plateaufase – orgasme – herstel (zie  afbeelding). Mannen met premature ejaculatie ervaren geen plateau-fase: opwinding leidt tot orgasme zonder dat ze de kans krijgen om het uit te stellen.
Vaak komt dit omdat deze mannen zich niet bewust zijn van hun SRC. Ze weten niet hoe het voelt om bijna klaar te komen en erkennen hun ‘point of no return’ niet. (het punt waarop de plateaufase overgaat in een orgasme.

Ouder worden is vertragen

Op zich is het niet abnormaal dat een jonge man tijdens zijn eerste seksuele ervaringen te snel klaarkomt. Zeker jongens die weinig ervaring hebben, hevig verliefd zijn en weinig gemasturbeerd hebben, komen nogal eens sneller klaar dan ze zouden willen.

Door het opbouwen van meer ervaring en door te oefenen tijdens mastruberen, slagen de meeste mannen erin hun orgasme te leren uitstellen. Dat is nuttig. Want hoe langer je je erectie kan volhouden, hoe meer plezier je hebt. Eens je orgasme voorbij gaat bij de meeste mannen het licht uit.

Ook bij het ouder worden vertraagt de SRC bij mannen. Het is wat moeilijker om de erectie in volle glorie te krijgen. Het duurt wat langer om in de plateaufase te komen en tot een orgasme. Niet slecht voorzien door de natuur want vrouwen hebben rond die leeftijd door hun menopauze ook meer tijd nodig om hun vagina vochtig te laten worden.

Als je dus alles zijn gang laat gaat, lost het ’te snel’ klaarkomen van een jonge man zich – deels – vanzelf op.

Is hij mindful?

De meeste mannen die zich aanmelden met een premature ejaculatie hebben een hectisch leven. Ze staan ’s morgens op met de wekker. En strompelen rechtstreeks de douche in, waar ze hun ochtenderectie weg masturberen. Puur gericht op klaarkomen en zaad lozen: zo daar zijn we ook weer vanaf vandaag.
Wanneer ze vrijen zijn ze heel erg gericht op ontlading. Seks als ideaal slaapmutsje. Ze zijn dan te vermoeid om nog veel te presteren. En met de klok die verder tikt, is elke minuut vrijen een minuut minder slaap. Dus ook maar weer een vluggertje. Vaak ook gericht op hun vrouw met de bedoeling dat die ook nog gauw klaarkomt. Hun focus ligt niet op hun eigen lichamelijke sensaties maar op het genot van hun vrouw (of het gebrek daaraan). Ze komen klaar en vallen in slaap.

Morgenvroeg kunnen we wel weer masturberen …

Is hij ‘de man’ in huis?

Naast het gebrek aan mindfullness is er een ander veel voorkomend probleem: hij staat niet of onvoldoende in zijn mannelijke energie. Ik had het er al eerder over.
Negatief praten over je man, hem geen verantwoordelijkheden geven, hem domineren, dingen van hem eisen, …. niet goed bezig. Een man moet zich potent kunnen voelen. En dat doe je nu beter met complimentjes en aanmoedigingen dan met kritiek en teleurstellende blikken.

Hoe vertraag ik hem dan?

De beste start is een nieuw ochtendritueel.
Jij kan er mee voor helpen zorgen dat hij trager ontwaakt en trager zijn dag begint.
In plaats van een harde wekker te zetten: investeer ik een wake-up light. Dan heeft hij waarschijnlijk zijn erectie in bed. Willen jullie vrijen? Doe dit alleen als er genoeg tijd is (geen vluggertjes).
Sta in het begin een 5 à 10 minuutjes vroeger op en maak een wandelingetje in de tuin. Of drink je koffie op het terras vooraleer hij gaat douchen. Of probeer eens ontbijt en douche om te wisselen. Eens hij merkt dat vroeger opstaan enkele minuten extra quality-time zijn, zal hij zelf ervoor kiezen vroeger en rustiger zijn ochtend te beginnen.

Spreek 3 keer per week een moment af om te vrijen, waarvan er eentje 2 à 3 uur duurt. De andere 2 mogen korter zijn (half uur  of zo). En zet ze in je agenda. Dit lijkt even minder romantisch en als je echt geen zin hebt, wordt het een goed gesprek. Maar als hij weet dat hij ’s avonds – mogelijks – mag vrijen, zal hij minder neiging hebben om ’s morgens te masturberen. Bovendien zit je niet tegen de avondklok in te racen.

In de derde blog vertel ik over het hoe en waarom van lange vrij-partijen.

Deze blog is een opwarmertje voor de gratis mini-challenge: Vertraag je man en geniet.
Deze gaat door op 16-17 en 18 april in de facebookgroep: Vrouw in Vuur en Vlam.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.