Meteen naar de inhoud

Loslaten

  • door

Ik verloor da afgelopen 17 weken 13 kg lichaamsgewicht. En al is dat nog lang niet mijn ideale gewicht volgens de wetenschap (Ik zit nog altijd boven een gezonde BMI), toch voel ik al een mega-effect.
13 kg op 17 weken is trouwens ook een goed tempo. Iets minder dan een kilo per week. En het gaat wel in stukjes. Ik ben keilang op 80 kg blijven hangen. Maar dat was dan ook de afgelopen jaren het langst mijn gewicht.

Teveel wegen

Uiteraard weet ik hoe ik zo dik was geworden. Een opeenvolging van zwangerschap, borstvoeding, dieet, zwangerschap, moederverdriet, zwangerschap, borstvoeding voor 4 jaar, overgoten met een sausje van burn-out (veeeeel zetelhangen en tv-kijken) hadden er op 10 jaar tijd meer dan 20 kg extra aangeplakt.
En toen ik startte met mijn ‘dieet’ bleek al snel dat ik teveel at. Ik at dubbele porties bij elke maaltijd, smikkelde vaak nog de borden van de kinderen leeg (zonde toch om die lekkere spaghetti te laten liggen) en at regelmatig een mega-zak chips.
Op zich snoepte ik weinig (ik ben geen zoetekauw) maar elk tussendoortje was al snel een te veel.

Dus ging ik calorieën tellen en bleek dat mijn porties serieus minder moesten, wilde ik nog een stukje chocolade bij mijn koffie kunnen eten.
En dat lukte aardig. Ik leerde gekke combinaties maken. Champignons zijn een goeie vuller bij het avondeten. Salade kan je overal bij eten. Ik sloeg een voorraad knabbelgroenten in. Gerookte zalm is verrassend calorie-arm, net als garnalen. En een portie taboule vult meer dan een boterham.
Zelfs op vakantie lukte het me redelijk goed om me aan mijn dieet te houden. Ik skipte mijn dagelijkse rosé-wijn en bewaarde hem voor speciale etentjes.
Resultaat was dat ik na de vakantie 2.5 kg kwijt was op 3 weken. Dat ging vlotjes.

Te weinig bewegen

Ik moet eerlijk toegeven dat bewegen er de laatste tijd was ingeschoten. Ik ga wel te voet naar de praktijk, de winkel, … etc. Maar een boek schrijven doe je nu eenmaal zittend op een stoel en achter een tafel. En wanneer ik in flow ben, mag de wereld rondom mij ontploffen. Dan zit ik soms 3 uur na elkaar neer.
De app die mijn calorieën telde, telde ook mijn passen en daagde mij uit om ze progressief op te bouwen. Het was een opsteker dat ik altijd voor was op de doelen die de app stelde. En ik wist dat ik er nog een slag bij mocht tellen want in liep in huis niet altijd met mijn gsm rond.

Na de vakantie beloonde ik mezelf met een bellabeat* en wat blijkt? Op een gewone weekdag kom ik vlot aan 15 000 stappen, vaak zelfs meer.

Mijn miracle morning lag al een tijdje stil omdat ik er geen zinnige invulling voor vond. Ik geraakte niet gemotiveerd om op te staan om te mediteren. Maar wel om extra stappen te kunnen tellen. Ik sta dus elke ochtend een uur voor het gezin op om een uur te gaan wandelen. Flink doorstappen aan een tempo van 5 km/u. Dit zijn al meer dan 6000 stappen. dus heb ik al de helft van mijn doel (12 000) bereikt.

Het helpt natuurlijk ook dat de kinderen op wandelafstand naar speelplein gaan (ook weer een 2500 stappen extra) en ook ontrommelen blijkt goed voor je stappen

Decluttering

Bij het ontrommelen van slechte eet- en beweeggewoontes van mijn lichaam hoort nog een ander leuk neveneffect: ontrommelen van het huis.

Waar ik vroeger de grootste moeite van de wereld had om dingen los te laten of weg te doen, lukt het mij nu aardig om oude kleren weg te doen, babyspullen door te geven en een grote opruimactie te doen.
Het Universum helpt wel: Norah is gestopt met borstvoeding, dus die kleren mochten echt de deur uit. Ons Neefje wordt vader en dus verhuisde de borstvoedingskleding en baby-spullen vlot naar de volgende generatie.

Ik slaagde er ook in om – eindelijk – kleren los te laten waarmee ik me echt niet meer op straat kan vertonen als 43-jarige. En ik maakte komaf met al mijn kleren die al te groot geworden waren.

Ook het speelgoed kreeg al een beurt, boeken werd hergesorteerd tussen huis en praktijk. De badkamerkast raakte bevrijd van de voorraad baby-zalfjes en kindershampoo’s (de kinderen hielpen wel met een mega-schuimbad te nemen). Een dezerdagen doen we hetzelfde met de keuken.

Loslaten

Het is niet alleen calorieën tellen en meer bewegen dat mijn gewichtsverlies veroorzaakt.
Ik heb ook veel andere dingen losgelaten.

Ik heb ook relaties die mij niet meer dienden een halt toegeroepen. Mensen die mijn grenzen niet respecteerden, mij niet naar waarde schatten, mij klein houden, … Ik heb velen los gelaten en blijf dit doen.
Ik merk dat het steeds gemakkelijker wordt om mijn grenzen te stellen en dus dient mijn beschermlaagje niet meer. Mijn extra bumper is niet meer nodig om mezelf te beschermen van aanvallen van buitenaf.

Loslaten in alle aspecten van het leven lijkt het wel. Loslaten wie ik dacht te moeten zijn. Loslaten wat anderen willen dat ik ben.

In plaats van afschermen, beschermen, er gaan staan in mijn waarde van mijn ware zijn. En mijn ware zijn weegt geen 85 kg. Die weeg ergens iets half weg de 60 misschien wel minder.

Gevoelig onderwerp

Ik weet dat gewicht voor heel veel vrouwen een gevoelig onderwerp is. Deze blog is dan ook niet om op te scheppen. Ik wil alleen maar inspireren.
Het gemak waarmee ik vandaag gewicht verlies is voorafgegaan door 5 jaar coaching, therapie en lichaamswerk. Deze 5 jaar hebben mij in staat gesteld om – eindelijk – mijn grenzen te stellen. Ik ben ervan overtuigd dat ik zonder die weg nooit in staat geweest zou zijn om relaties die mijn grenzen geweld aandeden los te laten. Ik geloof dus sterk in eerst de innerlijke rommel opruimen vooraleer je je lichamelijke rommel kan los laten. Eens je vertrokken bent, kan het snel gaan. Maar ook daar blijft gelden: alles op zijn tijd. Ik verlies niet gestaag elke week een kilo. Ik blijf soms weken lang op hetzelfde gewicht, maar vermager wel in cm, om vervolgens enkele kilo’s te verliezen op 2 dagen.
Wees mild voor jezelf in eender welk proces je doorgaat. Het probleem/gewicht is er niet gekomen op 2 dagen en zal dus ook niet verdwijnen in 2 dagen.

*Bellabeat is een healttracker speciaal voor vrouwen. Het heeft de look en feel van een juweel. Je kan het dragen aan je pols, hals of als klip op je broek/shirt. Het telt je stappen, meet je slaap, je cyclus en het is een discrete wekker. En dat allemaal zonder je gsm in de buurt te hebben.

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.