Meteen naar de inhoud

Jezelf graag zien: Wat is dat eigenlijk?

  • door

Zelfliefde … Wat is dat eigenlijk?

De gemiddelde vrouw wordt ongeveer een 20-tal keren per week herinnerd aan het begrip ‘zelfliefde’ en ‘jezelf graag zien’. Een aantal seksgoeroes gooien daar ook nog het begrip ‘zelfbeminning’ bij op de hoop. En voor je het weet zie je door het bos de bomen niet meer.

Ik geef even mijn visie op deze begrippen en wat ze doen met mij. Pik eruit op wat voor jou goed voelt.

We prediken graag het ultieme

Laat mij eerst en vooral iets zeggen over de betekenis van al die begrippen voor je eigen geluk en welzijn.
Een vaak voorkomende situatie: Een (jonge) vrouw met een hoop prachtige capaciteiten geraakt niet van straat. Geen enkele man lijkt geïnteresseerd. Ze wordt er wanhopig van en vraagt raad aan haar vriendinnen. Na wat praktische adviezen als ‘begin een nieuwe hobby’ en ‘Ga op stap’ en de suggestie ‘Maak een profiel aan op Tinder’, geven de vriendinnen het op. Want zij weten het eigenlijk ook niet helemaal goed. Uiteindelijk komt dé vraag eruit: “Zie jij jezelf wel graag?”
Want  – volgens de boekskes – moet je eerst jezelf graag zien vooraleer er iemand jou écht graag kan zien.

Een vraag die – terecht – weerstand oproept bij die prachtige vrouw. Want is er iet vager dan ‘jezelf graag zien’? En is er dan zoiets als een niveau van graag zien dat je moet bereiken vooraleer iemand jou graag kan zien?

En ook: zien die vriendinnen die een lief hebben zichzelf dan echt zo graag? Ook als ze vooral bezig zijn met hun lief tevreden te houden?

Verliefd zijn op jezelf

Okay, de Engelse taal zegt het beter: Falling in love with yourself. Verliefd worden op jezelf, hoe doe je dat? Is dat mogelijk?
Wat betekent dat? ‘Falling in love’ betekent dat je alle aspecten van het object van je liefde ontvangt en kent. En ondanks dat daar wat mindere kantjes aan zitten, zie je het object van je liefde toch graag.
Daarom dat ik het Nederlandse ‘verliefd’ niet zo een geweldig woord vind: verliefdheid is blind. Verliefdheid zet je in een tunnel visie. ‘Falling in love’ omvat liefde voor alle aspecten van die persoon. Je valt in de (zee van) liefde.

Hoe zou het zijn als het object van je liefde jijzelf bent?
Je ontvangt jezelf helemaal zoals je bent. Je kent je mooie en minder mooie kanten, maar je veroordeelt ze niet. Je weet dat je wanordelijk bent, je neus peutert en soms echt een bitch kan zijn. Maar je hebt daar geen oordeel over.
Je maakt jezelf niet verkeerd omdat je altijd mensen hun verjaardag vergeet, je maakt jezelf niet verkeerd omdat je in je jogging op de zetel hangt. Je kent jezelf en ontvangt jezelf helemaal zoals je bent.

Dat is geen narcisme

Okay een beetje dan. Een beetje gezond narcisme. Zoals er gezond egoïsme bestaat. Jezelf graag zien is broodnodig voor je overleving. Jezelf haten leidt tot zelfdestructie en dat overleef je niet op – langere – termijn.

Het probleem is dat de gemiddelde vrouw maar een deel van zichzelf graag ziet. Ze zeggen wel: Ik heb mooie ogen of Ik kan goed koken.
Zelfliefde wil zeggen dat je je cellulitisbips ook – zonder oordeel – vaststelt. Dat je je chaotisch kantje kan relativeren en je niet laat wijsmaken dat ordelijk zijn beter is.

Je voelt jezelf niet beter dan iemand anders. Je voelt jezelf goed. En dat staat los van iemand anders, dat hoeft ook niet bevestigd te worden.

Zelfliefde is een proces

Zelfliefde en jezelf graag zien is geen doel op zich. Het is nooit af. Het is nooit klaar. Jezelf graag zien is een dagelijks groeiproces. Jezelf graag zien is jezelf elke dag opnieuw ontdekken en steeds gemakkelijker – met vallen en opstaan – jezelf leren ontvangen zonder oordeel.

En dat gaat beter en gemakkelijker als er iemand naast je staat in het leven die jou ook graag ziet. Dat hoeft niet perse een partner te zijn. Vaak is die taak – van in het begin van je leven – weggelegd voor je ouders. Wanneer zij daarin falen ga je – automatisch – iemand zoeken buiten jezelf om die taak op te nemen. Wanneer je ouder daarin geslaagd zijn, heb je niet het gevoel iemand nodig te hebben naast je. Je hebt jezelf immers altijd bij.

‘Jezelf graag zien’ gaat dus je partner-zoektocht wat vergemakkelijken. Maar een veilige partner gaat ook jouw proces vergemakkelijken. Win-win dus.
En ja, je kan graag gezien zijn zonder dat je jezelf graag ziet, maar dan kan je vooral hopen dat je in goeie handen terechtkomt. Want daar komen de (echte) narcisten dan wel van profiteren.

En wat dan met zelfbeminning

Een aantal collega’s van mij hanteren ‘zelfbeminning’ als een eufemisme voor masturbatie. En eigenlijk vind ik dat spijtig. Masturbatie gaat om jezelf seksueel stimuleren om je lichamelijke behoefte van opwinding en ontlading in te vullen. Fijne masturbatie geeft je natuurlijk ook een mentale boost. Maar je hoeft jezelf niet graag te zien om te masturberen. Zeker niet als je jezelf een hoop speeltjes aanschaft die je snel-snel laten ontladen.
Meer nog: ik merk dat ik in tijden van ‘slecht in mijn vel zitten’ vaak meer nood heb aan die ontlading.
Masturbatie is neutraler als begrip. Zelfbeminning geeft de indruk dat wie het niet doet, zichzelf niet graag ziet. Nog eens iets extra’s voor veel vrouwen om zichzelf als ‘verkeerd’ te bestempelen.

Dus … samengevat

Geniet van het proces van jezelf graag zien. Zie het als een mooie wandeling en vergeet niet af en toe te kijken naar de weg die je hebt afgelegd.

Laat jezelf niet wijsmaken wat iemand die zichzelf graag ziet wel of niet zou moeten doen. Jezelf een massage gunnen is ook zelfliefde. Jezelf een nieuw kleedje, handtas, schoenen, … kopen is ook zelfliefde. Maar vul het vooral zelf in en laat het niet invullen door een ander.

Ontvang jezelf helemaal zoals je bent zonder oordeel. Jij bent goed en genoeg zoals je nu bent. Als je jezelf wil delen met iemand: ga ervoor. Maar maak jezelf niet verkeerd als je ervoor kiest om dat niet te doen.

Laat je niet opjagen. Diegene die het hardst roepen dat ze zichzelf graag zien, staan het vaakst voor de spiegel te grienen dat hun bips te dik is 🙂

Zelfliefde begint vaak met je lichaam graag zien.

Alle vrouwen zijn mooi, maar niet alle vrouwen vinden zichzelf mooi.

Wil je af van die negatieve gevoelens over je lichaam? Wil je niet meer in paniek schieten over je omvang en het uitzicht van je bips of je buik?
Alle vrouwen zijn mooi. Maar niet alle vrouwen vinden zichzelf mooi.

Gun jezelf een frisse kijk en neutrale kijk op je lichaam.
Mijn e-book ‘Blij met je lijf met EFT’ helpt je hiermee.


Ja, ik wil blijer zijn met mijn lijf

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.