Sinds enkele maanden ben ik bewust naar mijn lichaam aan het luisteren.
En wat een heerlijke reis is het al geweest …
Je lichaam is je radar
Je lichaam is je waarnemer, je antenne. Jouw lichaam toont je wat er om je heen gaande is. Dat is logisch voor de meeste mensen want we hebben zintuigen om onze omgeving waar te nemen: ogen, oren, neus, huid, mond, handen, …
Je lichaam neemt echter nog meer waar dan alleen deze zintuiglijke prikkels.
Je lichaam opereert in een eindeloos veld van (energetische) prikkels.
In praktijk betekent dit dat het ook gedachten, gevoelens en emoties van de mensen rondom zich waarneemt en jou dit vertelt.
Als jij je verdrietig voelt, is dat niet altijd jouw verdriet. Je lichaam registreert immers ook het verdriet uit je omgeving en toont dit aan jou.
Als jij mensen tegenkomt die een masker op hebben, dan heeft jouw lichaam dat al geregistreerd vooraleer jij hun gedrag hebt geobserveerd en geïnterpreteerd. Het laat je ‘slecht voelen’ en ‘ongemakkelijk’ in de buurt van andere mensen. Eigenlijk zegt je lijf: “Pas op met die persoon!”
Luisteren naar je lichaam
Je hebt echter afgeleerd om naar die radar te luisteren. Je hebt geleerd naar andere bronnen te luisteren, zoals ons denkend brein dat mooie plannen en redeneringen en theorieën kan maken. Zoals de wetenschap die het onderzocht heeft en de media die alles mooi samengevat heeft.
Van je ouders heb je geleerd dat hun waarnemen belangrijker was dan die van jou. Op school heb je geleerd dat het interessanter is van te leren tellen en schrijven in plaats van de roep van je lichaam te volgen om te bewegen en creatief te zijn.
De wetenschap heeft ons een hoop regeltjes verteld over wat je best wel en niet eet en we volgen dat zo strikt – of weigeren het te volgen – dat we ons zelfs niet meer afvragen of we het lekker vinden of nodig hebben.
Elk lichaam is uniek
We hebben eenheidsworst gemaakt van het menselijk ras. Iedereen is verondersteld het zelfde te zijn, te doen, leuk en lekker te vinden.
Vroeger bleven die regels nogal eens lange tijd hetzelfde, maar tegenwoordig door de globalisering en digitalisering krijgen we meer informatie aangeboden dan we nodig hebben. We krijgen in hoogtempo nieuwe informatie, trends en hypes aangeboden. En die maken ons lichaam lang niet altijd blij. Een smartphone is handig. Maar zou jouw lichaam er echt voor kiezen? Oortjes om naar muziek te luisteren zijn hot, maar vinden jouw oren dat leuk? Die van mij duwen ze er in ieder geval altijd uit.
Ons lichaam is (niet) verkeerd
We trekken nogal eens het besluit dat ons lichaam ‘verkeerd’ is. Neem nu die oortjes. Je bent ‘abnormaal’ als die in-ear-pods je niet passen. Iedereen loopt ermee rond.
Ik heb geleerd om mijn lichaam daarvoor niet als verkeerd of abnormaal te bestempelen. Mijn lichaam heeft gewoon andere oortjes nodig, of heeft liever een goeie ouwe koptelefoon. En ik ben vast niet de enige. Alleen hebben al die andere mensen dat al erkend? Hebben zij al geluisterd naar hun lichaam en of zijn ze bereid op zoek te gaan naar een ander oplossing?
Ik heb mij lichaam gevraagd wat het comfortabel vond. “Niks was het antwoord”, was het antwoord. Door dat te respecteren laat het mij wel toe om af en toe met 1 oortje dat in 1 oor ligt in slaap te vallen. Zo luisteren we naar elkaar en gaan in overleg over wat mogelijk is
Elk lichaam heeft andere noden
Elk lichaam heeft andere noden in voeding, kleding, omgevingswarmte, aanraking, stoffen, geuren, …. En het zijn noden, geen luxe-wensen. Je lichaam is geen verwend joch – integendeel. Je merkt vaak al een hele grote tevredenheid wanneer een beetje aan die noden tegemoet komt.
Elk lichaam wil dan ook een ander ‘dieet’, andere voedingsstoffen, andere texturen. Vergeet wat diëtisten je willen vertellen.
Eerste vraag die je aan je lichaam kan stellen is: wil je iets eten? En pas als dat een duidelijke “JA!” is, vraag dan eens wat het wil eten.
Hoe vaak is je zogenaamde ‘honger’ niet gewoon goesting in iets. Meer nog: hoe vaak is die honger/goesting niet van jou.
Mijn ervaring van de afgelopen tijd
Sinds ik ben beginnen luisteren naar mijn lichaam, krijg ik veel meer informatie door van mijn lichaam. De volgende stap is dan om al die informatie te leren interpreteren.
Sinds ik ben beginnen luisteren naar mijn lichaam, heb ik een gezonder gewicht. Ik val het meeste af op de dagen dat ik volledig eet wat mijn lichaam mij zegt te willen eten. En voor je allerlei salades en rauwkost voor je ziet: Ik verloor 2 kilo op een dag dat ik een hele taart op at!
Luisteren is niet gehoorzamen
Het is niet dat ik klakkeloos volg wat mijn lijf wil. Er is overleg. Ik vraag en luister naar mijn lijf en daardoor bouwen ik krediet op bij mijn lichaam. Best wel vaak vraag ik van mijn lijf een inspanning en geef ik wat het vraagt als beloning. Dat mag en dat kan. En het werkt in twee richtingen. Niemand is de baas, we zijn maatjes, vriendjes. We creëren in overleg.
Het avondeten is een soort van verplicht eet-moment om de kroost te leren eten. Maar ik luister en stop op tijd met eten.
Mijn lijf heeft zout nodig. Ik probeer mijn avond-chips te vermijden. Dus moet ik al mijn ideeën over chips aan de kant zetten en overdag al een handje vol eten.
En zo zijn we in overleg, voortdurend van minuut tot minuut. Van beslissing tot beslissing.
Betere seks
Sinds ik luister naar mijn lichaam heb ik – minder frequente – maar intensere seksuele belevingen. Ik vraag eerst aan mijn lichaam of het überhaupt wil vrijen en hoe en met wie en wat. Dat gaat snel. Dat is in een fractie van een seconde duidelijk.
En mijn lijf wil wel altijd iets: aanraking, opwinding en natuurlijk wil het klaarkomen. Maar het neemt ook de omstandigheden waar waarin we ons bevinden. En dan ‘zegt’ het vaak zelf: wacht maar even op betere omstandigheden en condities.
Mijn lijf profileert zich meer, toont zich meer en is mij dankbaar voor de toestemming en het geschenk. Vrijen is daardoor een feestje, meer nog een galabal voor mijn lijf. Zeker als we de tijd nemen om ervan te genieten. Mijn lijf toont mijn partner wat het wil en zet zelf de begeerte in gang. Mijn lijf vindt zijn eigen positie en ritme puur om instinct maar zonder in het dierlijke te vervallen. Seks wordt een creatieve lichaamsdans.
Wil je meer weten over luisteren naar je lichaam?
Op 4 mei organiseer een Inspirerende Vriendinnendag en we starten met de workshop ’10 gesprekken met je lichaam’
Wil je er graag bij zijn?