Meteen naar de inhoud

Seks is leuk … maar voor wie?

  • door

Seks is leuk en daarom wordt het vaak ingezet als verkoopsargument. Expliciet en subtiel.

Maar is seks wel zo leuk?
Seks is – denk ik – lang niet voor iedereen leuk. Seks is voor heel wat mensen de oorzaak van heel wat ellende, pijn en verdriet.
En toch blijven we het idee verkopen dat seks leuk is.
Voor wie dan?

Een mannenzaak?

We hebben de perceptie dat seks vooral leuk is voor mannen en dus wordt seks ook het vaakst expliciet ingezet bij mannen om de verkoop te doen stijgen. Dat vrouwen daarbij te vaak ingezet worden als lustobject staat buiten kijf. Het is de gemakkelijkste manier om een man te prikkelen: een (half)naakte vrouw. De tijd dat mannen verleidt worden door een koffie-drinkende-acteur-in-pak moet nog komen, vrees ik.

En dat brengt mij dadelijk bij de vrouwen. Want ook zij worden verleid. Met (half)geklede mannen die subtieler te werk gaan. Maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer.

Andere perceptie

Toch blijft dit de indruk wekken dat seks iets is voor mannen en sensualiteit (zinnenprikkelen) iets voor vrouwen.
En vandaar ontstaat het idee dat mannen meer genieten van seks en vrouwen meer van sensualiteit.
Mannen genieten van de daad. De vrouwen hebben liever het voorspel.

Deze overtuiging zet zich ook verder in de manier waarop we naar seks tussen man en vrouw kijken. Seks is iets wat vooral mannen leuk vinden en wat vrouwen vooral doen om hun man een plezier te doen.

Klopt dit? Of houden we een fabeltje in stand?

Penetratie

Seks is penetratie. Dat is kort door de bocht natuurlijk. En heel wat seksuologen en sekscoachen (ik ook šŸ™‚ ) doen hard hun best om aan de bevolking uit te leggen dat seks meer is dan alleen maar vaginale penetratie.

Seks is inderdaad meer dan vaginale penetratie. Maar het probleem ligt niet bij penetratie en al wat het oproept. Het probleem ligt bij het feit dat wij – wat betreft seks – verkeerd kijken naar penetratie.

Wie geniet het meest?

Wie geniet er eigenlijk het meest bij penetratie? De penetrator (anatomisch gezien: de man) of de gepenetreerde (vanuit anatomisch standpunt de vrouw)?

Door de manier waarop we naar seks kijken in onze Westerse maatschappijĀ  gaan de meesten antwoorden: de penetrator. En dus de man als diegene aanduiden die het meeste voordeel haalt uit de penetratie.

Maar aangezien je ideeƫn je realiteit creƫren wil ik graag je perceptie even overhoop gooien.

Seks zou het leukst moeten zijn voor ….

… de gepenetreerde.

Echt?Ā 

Yep

Neem nu pijpen. Een vrouw verwent haar man door zijn penis te stimuleren met haar mond. Als je het zo beschrijft dan is het inderdaad een act dat een vrouw doet om die man om te winden en eventueel te laten klaarkomen, kortom te bevredigen.
Neem diezelfde handeling maar beschrijf het als een vrouw die het lichaam van haar man zodanig begeert dat ze het helemaal tot zich wil nemen. Ze kust, likt, snuffelt, bij hem overal op zijn lekkere plekjes en komt onderweg natuurlijk zijn lid tegen. Ze voelt daarbij de heerlijke drang om zijn lid tot zich te nemen. Op dat moment ontstaat een penetratie waar zij volledig controle over heeft, zelf – diep – geniet en als leuk bijproduct geniet de eigenaar van dat lichaam mee.

Het ziet er hetzelfde uit. Maar het voelt anders.
Meer nog: in het eerste scenario zal mevrouw nauwelijks genieten, zich afvragen of ze het wel goed doet en vooral met techniek bezig zijn.
In het tweede scenario heeft mevrouw geen techniek nodig. Ze doet wat haar lichaam aangeeft dat het fijn vindt. Het genot van haar partner is bijzaak, collateral damage. Ze hoeft zich geen zorgen te maken over zijn gevoel van bevrediging.Ā  Dat is er automatisch.

Een tevreden man …

Heel wat vrouwen worden opgevoed met het idee dat ze hun man tevreden moeten houden in bed. ‘Als je dat niet doet, gaat hij op een ander.’ En uiteraard klopt die uitspraak.
Wat men er vaak is vergeten bij te vertellen: zorg dat je eerst en vooral zelf geniet om zo je man nog meer genot te geven.

Om hun man tevreden te houden gaan vrouwen vaak heel ver. Vraag aan vrouwen waarom ze met hun man vrijen en het antwoord is meestal: ‘omdat ik hem daar een plezier mee doe.’
En waarom wil hem een plezier doen? ‘Omdat ik van hem hou’
Vrouwen hebben simpelweg niet geleerd dat zij ook mogen genieten van seks. Dat is een mannenzaak, toch?

Trieste waarheid

Heel wat vrouwen kennen het plezier niet dat bij seks hoort.
Ik durf zelfs zeggen: maar weinig vrouwen kennen al het plezier dat seks hen kan geven.
Want ook vaginale penetratie zou alleen plaats mogen hebben als het de vrouw genot verschaft. En dan heb ik het nog niet gehad over anale penetratie waar we helemaal het noorden kwijt zijn (zie deze blog)

En dat ongekend plezier ligt niet in het orgasme. Dat ongekend plezier ligt in de kleine subtiele, ongedwongen en niet-geforceerde handelingen die een vrouw stelt in bed. Voor heel wat vrouwen valt daar nog veel te ontdekken vooraleer een orgasme vanzelfsprekend wordt.

Wat kunnen we eraan doen?

Ik denk dat de eerste stap ligt in het loslaten van oude overtuigingen rond seks en genot.

Zolang we een vagina, penetratie, seks omschrijven als een trofee voor een man is er geen ruimte om vrouwen hun genot voorop te stellen.
Zolang we seks meten aan wat de man beleeft, is er geen mogelijkheid dat we het over vrouwelijk genot hebben. Seks wordt nog te vaak uitgedrukt in frequentie (kwantiteit boven kwaliteit), duur van de erectie en duur van de vaginale penetratie. En niemand die de moeite neemt om aan de vrouw eens te vragen of ze dat wel leuk vond.
Zolang we het normaal vinden dat een relatie onder druk komt te staan als er lange tijd geen vaginale penetratie mogelijk is, vinden we het genot van de man belangrijker dan het welbevinden van de vrouw.

En daarnaast

Vrouwen empoweren om alles te weigeren wat hen geen (direct) genot bezorgt.
Vrouwen elkaar als sisters-in-crime laten beschouwen in plaats van concurrentie aan te wakkeren.
Vrouwen niet veroordelen wanneer zijn – openlijk – genieten van seks.
Vrouwen de ruimte en kans geven om zichzelf uit te drukken in hun seksualiteit.

Doe jij mee?

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.