Meteen naar de inhoud

Het gaat niet over hoe het eruit ziet …

  • door

Afgelopen week werd ik gebeld door de stagaire van Gert Late Night. Ze waren op zoek naar een sekscoach.

Check!

Eerst wat verkennend: wat doet een sekscoach?
Babbelen over seks, tiens. Net zoals een seksuoloog, hoor. Onze methodes zijn wat anders, maar eigenlijk doen we hetzelfde.

Enige teleurstelling aan de andere kant van de lijn. Want in haar beeld was een sekscoach iemand die toekeek hoe een koppel seks had en dan aanwijzingen gaf over hoe het beter kon.
‘Dan moet ik je teleurstellen’, zeg ik. ‘Zo werk ik niet. Ik praat over seks en meer. Maar bij mij in de praktijk blijven kleren aan en gebeuren geen seksuele handelingen. En ik ken geen enkele collega met die aanpak.’

Nog meer teleurstelling aan de andere kant van de lijn.
‘Het gaat niet over hoe het eruit ziet,’ vul ik aan. ‘Het gaat om hoe het voelt.’

Dat begrijpt ze wel.
Ik noem een collega waarvan ik weet dat ze bepaalde technieken wel hands-on aanleert. Maar druk haar nogmaals op het hart dat dat dan om therapeutische sessies gaat.

Net voor ze het gesprek wil beëindigen vermeld ik nog mijn boek VRIJAF. Ze neemt het mee naar de redactie. Fingers crossed.

… maar over hoe het voelt

En dan ben ik vanmorgen aan het stofzuigen. Ter info: ik HAAT stofzuigen. Zoals gewoonlijk maak ik het me gemakkelijk. Om onder de keukentafel te stofzuigen zet ik de stoelen aan de kant en ga erop zitten om beter onderin te geraken. In mijn hoofd klinkt de stem van mijn moeder: ‘Bukt u. Doe eens wat moeite. Te goei, hé. Zo kunt ge dat toch niet goed doen!’

Waarom zijn we zo gefixeerd op hoe iets eruit ziet? Mijn keukenvloer is even goed – of even slecht – gestofzuigd of ik nu ga zitten op de stoel en of ik nu helemaal onder mijn keukentafel kruip.
Het doet mij denken aan al de keren dat mijn transistor-radiootje, dat ik meenam op mijn stofveeg-ronde door het huis, het moest ontgelden. Alleen al het feit dat ik er zingend en dansend door het huis ging, gaf haar de indruk dat ik niet goed bezig was met dat stofvegen.
Het resultaat zou hetzelfde geweest zijn: ik ben nu eenmaal niet iemand die geconcentreerd stofveegt. Zonder transistor-radiootje zou ik gewoon lopen dagdromen.

Never judge a book by his cover

Wij zijn voortdurend bezig met uiterlijkheden. Met hoe iets eruit ziet.
In een mooi huis wonen vast rijke mensen. Dus zorgen we dat onze voortuin er netjes bijligt en er een dikke auto op de oprit staat.
Mooi geklede kinderen: vast een zorgzame moeder die met zorg de was en de strijk doet.
Mooi gestylde kleren: die heeft alles onder controle.

Ook in seks zijn we bezig met hoe het eruit ziet. We tonen hoe een man en een vrouw vrijen, maar we vergeten erbij te vertellen hoe het zou mogen voelen. We onderzoeken de frequentie van seks maar diepte-interviews naar de beleving zijn zeldzamer;
De klungeligste vrijpartij is misschien wel de meest vervullende. Seks kan er hard uitzien of zacht. Maar dat zegt niks over de beleving van de partners. Hard kan juist als fijn ervaren worden, terwijl die zachte vrijpartij bestaat uit een grensoverschrijdende en gedwongen handelingen.

Mijn missie

Als er één ding is dat ik wil bereiken in mijn leven dan is het wel onze perceptie over seks. Seks moet er niet anders uit gaan zien. Ik zou alleen maar willen dat we ons er anders bij gaan voelen.

Zo ziet pijpen eruit als genot dat een vrouw schenkt aan haar man. Die perceptie wil ik de wereld uit helpen. Het hoeft er niet anders uit te gaan zien. Ik wil alleen maar dat vrouwen het anders beleven. Als iets waar zij van mogen en kunnen genieten en dat dus ook alleen maar gebeurt voor hun genot.

Ik zou  graag willen dat vrouwen alleen penetratie toelaten als zij dat zelf willen, als hun lijf daarnaar verlangt. En niet omdat hun man er nood aan heeft. Dat gaat er nog altijd hetzelfde uitzien. Misschien wat minder frequent, en misschien op een ander moment in de vrijpartij.

Ik zou graag zien dat we seks weer zien als het ontvangen van elkaars lichaam. Het begeren van elkaars lichaam. En niet louter als iets dat je doet om je partner te plezieren. Heel wat vrouwen geven aan dat dat hun motivatie is om te vrijen: ik doe mijn partner er een plezier mee.

Hoe zou het zijn als seks iets heel egoïstisch wordt voor vrouwen? Als vrouwen hun eigen genot voorop zouden stellen?

Het gaat er nog altijd hetzelfde uitzien. Er gaat nog altijd seks zijn. En mannen gaan nog altijd kunnen genieten van seks. Anders. En ik ben ervan overtuigd: ook meer en beter.

Wie doet er mee?

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.