Meteen naar de inhoud

Koffie is een keuze. Al de rest ook.

  • door

En toen was er koffie …

‘Waarom begint ze nu in godsnaam over koffie?’ hoor ik je denken.
Awel, het is mij op een bepaald moment opgevallen dat er altijd koffie is. En ik vroeg mij af hoe dat kwam. Als er altijd koffie is, waarom is er dan niet altijd geld. Of waarom is er dan zoveel tekort in de wereld. Waarom is het zo moeilijk om een vrijpartij te manifesteren maar lukt dat perfect om twee minuten later te doen voor koffie?

Eerste stap: keuze

Koffie kwam in mijn leven toen ik ervoor koos om een koffie-drinker te worden. Ik had ook kunnen kiezen voor thee of wijn. Of het gewoon bij water gehouden hebben. Maar ik koos voor koffie.

Er gaat geen dag voorbij dat ik geen koffie heb gedronken. Van koffie is er overvloed. Koffie is altijd en overal beschikbaar. Het is er altijd als ik het nodig heb, als ik eraan denk, als ik goesting heb.
En dat is begonnen met een keuze: ik ben koffie-drinker.

Tweede stap: blijven kiezen

Eens ik besloten had dat ik een koffie-drinker was, had ik natuurlijk altijd koffie in huis. Als ik naar de supermarkt ga, haal ik koffie uit de rekken en geen thee. Ik ken mijn weg blindelings naar de koffie. Ik weet hoeveel koffie ik in huis heb en als ik het niet zeker weet, pak ik er sowieso mee uit de winkel. Ik heb dus altijd – voldoende – koffie in huis.

Ik doe dit ook in kleine stapjes. Ik koop niet ineens genoeg om de rest van mijn leven verder te kunnen (zoveel voorraad hebben ze niet in de winkel), ik kies ook hoe ik die koffie ga brouwen en koop een machine die bij mij past. En dus ook de bijhorende cups. Ik heb een tas waar ik graag uit drink. En ik heb ook altijd soya-melk barista uit de Albert Heyn gehaald om cappucinno te maken.

Ik maak elke dat opnieuw – kleine – keuzes die ervoor zorgen dat ik altijd koffie in huis heb voor als ik zin heb in koffie.

Derde stap: waartoe ben ik bereid

Ik ben bereid wat kilometers en tijd te investeren in mijn koffie. Voor de soya-melk moet ik naar de AH wat niet op mijn weg ligt en dus een ommetje vraagt. De goedkopere cups in de Lidl zijn slecht voor mijn machine, dus ik moet om de zoveel tijd wel langs de Carrefour. Ik ben bereid om manlief met hand en tand uit te leggen welke koffie ik moet hebben.

Daarnaast ben ik nog een aantal andere dingen bereid. Ik ben bereid mijn tante haar voorraad Nespresso aan te vullen, want daar krijg ik een gratis kopje.
Ik ben bereid naar het verkoopspraatje van de Nespresso-dame in de Elektro-winkel te luisteren in ruil voor een gratis kopje. Ik ben bereid bij Helga zelf mijn koffie op te gieten, als zij dat nog niet gedaan heeft. En ik ben bereid om op weg naar Céline ergens een tankstation binnen te gaan om voorzien te zijn in mijn caffeïne vooraleer ik de namiddag bij haar doorbreng.

Het belangrijkste is je bereidheid om te ontvangen: als iemand een kop koffie aanbiedt, ze je ‘JA’
Niet gemakkelijk voor ons Vlamingen. Je weigert vanaf nu geen koffie meer, tenzij je echt geen zin hebt. Maar je ontvangt elke kopje dat je in je schoot wordt geworpen, dat voor je neus staat, dat je roept.

Voor heel wat mensen stopt koffie hier dus wel eens. Want dat voelt als bedelen, aftroggelen, erachter lopen, …. Ben je liever lui, of wil je koffie? That’s the question.

Vierde stap: Erken je manifestaties

Het is misschien moeilijk om jezelf er altijd krediet voor te geven maar alles wat in je leven verschijnt is een manifestatie. Elk kopje dat je aan je lippen zet is het gevolg van het pertinent volhouden van voorgaande stappen. Het idee, de keuze, het volhoudend geloof en vertrouwen in de overvloed van koffie, … leidt tot koffie.
Dat noemt manifesteren en het is – megabelangrijk – dat je je eigen aandeel hierin erkent. Als je geen koffie zou willen, was er geen koffie. Als je geen extra bereidheid toont, slinkt het aantal koffies zienderogen. En als je niet erkent dat jij de manifestator zijn van dat kopje koffie, zal koffie – bijna – uit je leven verdwijnen.

Wat heeft dat nu met seks te maken?

Awel, het gaat net hetzelfde met seks. Okay, ik geef toe dat koffie een gemakkelijker verhaal is. Koffie daar heeft niemand een mening over. Koffie is alom aanwezig, je mag dat drinken op straat, in de taverne, aan tafel, in de tuin, … Niemand heeft een oordeel over koffie en koffie-drinkers.

En voor seks is dat natuurlijk een ander verhaal. Maar toch doe ik een poging om je duidelijk te maken dat je net hetzelfde kan doen voor seks.
Seks is trouwens altijd aanwezig, net als koffie. Je kan altijd seks hebben want je hebt jezelf. Dus dat is al de eerst hindernis die je hebt genomen: er is altijd seks.

Stap één is kiezen voor seks. En als die keuze moeilijk is, is dat omdat je wel weet wat je wil kiezen maar het niet durft. Mensen die niet (kunnen) kiezen weten meestal wat ze willen kiezen maar durven de keuze niet maken voor de oordelen.
Hoe zou het zijn om gewoon te kiezen en dan te zien wat er gebeurt. Toen ik koos voor koffie wist ik ook niet of ik Senseo, Dolce Gusto , Nespresso of iets anders ging kiezen. Ik  koos gewoon voor koffie.
Kies dus gewoon voor seks. De mogelijkheden/keuzes die erna komen, die zie je dan wel.

Stap twee is blijven kiezen. Net zoals bij koffie gaat het ook hier niet om grote keuzes of grote stappen. Eén keer seks zus of zo wil niet zeggen dat je dat voor de rest van je leven zo moet doen. Eén keer seks met persoon A wil niet zeggen dat je met die moet trouwen de komende twintig jaar seks mee hebben. Een speeltje dat je niet bevalt, mag je weggooien na één keer. Een partner die je niet (meer) bevalt, leg je beleefd uit ‘dat het voor jou niet werkt’
Als je bij je partner blijft en je wil je seksuele relatie levendig houden, blijf dan kiezen om seks mogelijk te maken. Blijf in communicatie en connectie met je partner, ook buiten bed. Zorg voor privacy in je kamer of badkamer, Zeg een doos kleenex en een handdoek naast je bed als je weet dat je dat vaak als excuus gebruikt. Zorg dat je benen en je oksels onthaart zijn als dat zorgt voor onzekerheid bij het vrijen
Maak kleine keuzes maar kies bewust en zie wat het creëert. Hou in het achterhoofd dat er altijd een weg terug is. Het staat niet op je voorhoofd getattoëerd met wie je al allemaal naar bed bent geweest. En het is niet omdat het deze week drie keer per week gebeurd is, dat het de rest van je leven zo vaak moet doorgaan.

Stap drie is wat meestal stap één blokkeert: bereidheid. We zijn zo vaak bezig met wat anderen van ons denken dat we ons eigen genot en plezier wegcijferen. En ik weet dat dat bij seks allemaal veel gevoeliger ligt dan bij koffie. Het is minder erg om koffie-verslaafd genoemd te worden dan hoer. Het is gemakkelijker om een blokje om te lopen voor een tas koffie dan een partner te zoeken die veilig voelt.
Maar de bereidheid ligt ook weer in kleine dagelijkse keuze. Ben je bereid om je favoriete tv-serie eens over te slaan voor een vrijpartij. Ben je bereid om je make-up helemaal opnieuw te moeten doen na een vluggertje in de badkamer. Ben je bereid de pizza te laten aanbranden, je kinderen vanop het toilet te laten roepen dat je hun poep moet gaan afvegen, te liegen tegen je schoonmoeder over je tijdsbesteding, een dag verlof op te offeren, de lakens vuil te maken, …..
Kiezen en blijven kiezen (als je bezig bent) is een keuze. Als vrouwen hebben we nogal eens de neiging om ons te laten afleiden, om te pleasen en cijferen we ons eigen genot weg.
En vaak is zo een moment waarop je bereidheid wordt getest super leerzaam: hoever wil je gaan om jezelf een plezier en genot te gunnen?

Stap vier geldt ook hier. Elke man die naar je kijkt is een manifestatie. Elke man die jou komt versieren is een manifestatie. Jij hebt dat gedaan, met je gedachten en keuzes. Dit is geen victime-blaming. Wij lokken als vrouw interesse uit bij mannen. Dat is nu eenmaal de natuur. Je kan dat niet uitzetten. En jij hebt daar je aandeel in door vrolijk en vrij door het leven te lopen. NIET door hoe je je kleedt, niet door de blikken die je al dan niet beantwoord. Maar door het basis-gevoel dat in jou zit. Door het basisgevoel waarmee jij in deze wereld rondloopt, trek je mensen aan of stoot je ze af. Als je vrolijk bent en open staat in het leven, komen er meer mensen op je af. En dus ook meer mannen die interesse in je tonen. Ontvang het en geniet ervan.
Het is een keuze hoe je in het leven staat. Jouw verdere keuzes bepalen hoe de situaties waarin je zit zich verder evolueren. Als het jouw keuze is om de aandacht platonisch te houden, dan moet die gerespecteerd worden.

Heel wat vrouwen hebben het gevoel om ergens onderweg controle te verliezen. Ze kiezen voor seks en maken daarna nog een aantal keuzes die aangeven dat ze graag willen vrijen. Op het moment dat ze het gevoel hebben geen controle meer te hebben over hun keuzes, bedenken ze zich. Vaak te vroeg om echt en diepgaand te kunnen ervaren wat de volgende keuze zou creëren.
Daarom houden heel wat vrouwen vast aan voorspel, aan inleidende gesprekken, aan veilig strelen. Omdat ze het gevoel hebben geen controle – en dus ook geen keuze – meer te hebben wanneer ze daar naakt liggen naast een naakte man.
En toch wil ik iedereen aanmoedigen om altijd een keuze verder te gaan dan dat je je comfortabel voelt. Eén stapje maar, één keuze. Om te ervaren hoe het is over de grens.

Je kan pas besluiten dat de koffie te heet is, als je je tong hebt verbrand 🙂

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.