Meteen naar de inhoud

Ben je aan het creëren in de toekomst?

  • door

het is een val waar we allemaal intrappen.

In plaats van te creëren voor de toekomst creëren we in de toekomst.

En dit is niet zomaar een woordspeling.

Creëren IN de toekomst

Als je vandaag alleen maar keuzes maakt en dingen doet die jou gegarandeerd een mooie toekomst lijken op te leveren, ben je aan het creëren in de toekomst.
En ik zie dat heel vaak gebeuren wanneer mensen een doel voor ogen hebben maar geen vertrouwen hebben dat het wel in orde zal komen. Dan gaan ze keuzes maken die die bepaalde doelen MOETEN creëren.
Ze gaan daten maar laten alleen contacten toe die hun type zijn en waar ze het gevoel hebben dat die een potentiële partner is.

Ze stellen de vraag: wie is hier een potentiële partner? Wie is mijn type? Waar zou ik voor vallen?

Ze zetten daarbij oneindige mogelijkheden dicht en stoppen met leven in het hier en nu. Ze leven in de toekomst. Ze stellen nu alles in het werk om in de toekomst hun partner te vinden. Alles wat ze doen, doen ze in het teken van het vinden van een partner. En ze vergeten daarbij in het hier en nu te leven. Ze vergeten om nu plezier te hebben van het proces. Ze zijn zo bezig met wat het allemaal moet opleveren dat ze hun huidige noden helemaal wegcijferen.

Creëren VOOR de toekomst

Wanneer je creëert voor de toekomst leef je in het hier en nu en maak je keuzes die gaan bijdragen aan je toekomst. Ja, je gaat daten. Maar je sluit mensen niet uit die niet helemaal je type zijn. Je zet je voordeur en je mogelijkheden groot open en gaat op zoek naar iedereen die kan bijdragen om jouw potentiële partner te vinden.

Je stelt dan vragen als: Wie kan bijdragen aan mijn toekomst? Wie kan bijdragen aan mijn leven? Welke keuzes kan ik vandaag maken die mijn keuze creëren?

Dit geeft veel meer mogelijkheden. Nee, er is geen uitgestippelde weg. Misschien ben je wel bang voor de omwegen?

Mijn eigen dating verhaal

Ik zat al een tijdje op ‘rdv’ de goedkoopste datingsite van Vlaanderen (12 jaar geleden alweer) en er kwamen niet zoveel leuke mannen voorbij. Vaak uit op een vluggertje gebaseerd op uiterlijk. Wat dan tegenviel in realiteit als ze mijn foto zagen of als ze mij in het echt zagen.

Op een bepaald moment kwam ik in contact met N. Die stelde een niet-zo-klassieke date voor. Hij nodigde mij uit voor de wekelijkse vergadering van de fotoclub. Fotografie was een hobby die ik had overgeërfd van mijn vorig lief. (enfin, ik fotografeerde eerst maar hij maakte betere foto’s ) en dus zei ik maar ‘Ja’

N bleek helemaal mijn type niet. Leuke man. En die fotoclub bleek ook maar een oude-mannen-vereniging. De gemiddelde leeftijd lag ergens rond de 50-60 jaar. Alleen een handvol mannen van mijn leeftijd waarvan de meesten nu ook niet echt spannend waren. Maar met N en de andere jongelingen geraakt ik wel verzeild in een kliekje dat erop uit trok naar wat spannender plaatsen dan de volgende tentoonstelling of museum. En zo leer de ik Luc, mijn partner, beter en beter kennen. 12 jaar later zijn we nog altijd samen.

Als ik toen gecreëerd had in de toekomst zou ik nooit ‘ja’ gezegd hebben tegen N.  Omdat ik creëerde voor de toekomst en mijn gevoel volgde, zei ik ‘ja’ en leerde zo mijn man kennen.

Verlatings-en bindingsangst

Heel wat mensen vertellen mij dan dat ze verlatings-en bindingsangst hebben. En ik ga dat niet ontkennen.
Maar eigenlijk gaat het om mensen die – vanuit hun angst om NU een foute keuze te maken – vergeten in het hier en nu te creëren VOOR de toekomst en al aan het creëren zijn IN de toekomst.

Verlatings-en bindingsangst ontstaan niet altijd vanuit hechtingsproblemen. Dat zijn de problemen uit het verleden.
Hoe zou het zijn om NU een andere keuze te maken die een toekomst  creëert voor JOU.
Verlatings-en bindingsangst zijn twee uitersten op een continuum en maken ons in hetzelfde straatje ziek: Bang om keuzes te maken die gaan leiden tot iemand die ons te kort bij zijn gilet trekt en tegelijk bang om keuzes te maken voor iemand die ons niet erkent, hoort en ziet zoals we zijn.

En we vergeten daardoor dat het grote gros van de mensen eigenlijk gewone mensen. Mensen die heel goed het evenwicht kennen tussen mensen aan zich binden en mensen op afstand houden. Meer nog: de meesten zijn sterk genoeg om jou kansen te geven hierin te groeien.

Dus: KIES

Maak vandaag keuzes voor je toekomst:

Wat gaat het creëren als ik dit kies?
Hoe gaat mijn leven er binnen een jaar uitzien als ik dit kies?
Hoe gaat mijn leven er binnen 5 jaar uitzien als ik dit kies?

Volg je gevoel, volg de opwinding, de lichtheid, de vreugde, het plezier, …. en kies!

Als het niet leuk is en je geen vreugde brengt? Kies het niet.
Het leven is te kort om af te zien om aan een relatie te geraken 😉
Het moet leuk blijven, toch?


Ik wil meer weten over relaties en kiezen voor de toekomst

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.