Meteen naar de inhoud

Avondritueel

  • door

“Ze wilt nooit samen met mij gaan slapen.”

Het is zowat de meest gehoorde ‘klacht’ van de mannelijke partner bij mij in de praktijk.
Mannen hechten veel belang aan ‘samen gaan slapen’. Blijkbaar.

Ik word dan altijd een beetje ongemakkelijk. Want zelf heb ik de ervaring dat dat helemaal niet nodig is om samen te gaan slapen. Mijn man en ik gaan zelden op hetzelfde uur naar bed. En als we gelijk gaan slapen, vallen we meestal ook niet eens gelijk in slaap. Manlief is nog wat aan het lezen, terwijl ik allang lig te snurken.

Het mag een – terechte – wens zijn van één van beide partners, maar als de andere er niet in mee gaat, valt er weinig aan te doen. Je kan iemand niet verplichten om op een bepaald uur. De mannen in mijn praktijk hopen er nochtans erg op dat ‘hun vrouw eens wat verstand aanpraat’.

En ik doe dat niet. Niet alleen omdat mijn eigen ervaring is dat het niet nodig is voor een fijne relatie en een vervullend seksleven. Ook omdat ik een aantal argumenten heb om het niet te doen.

Gelijk gaan slapen =  grotere kans op seks

Als ik vraag waarom ze graag samen met hun vrouw zouden willen gaan slapen, krijg ik de klassieke argumenten. ‘Ik vind het leuk om wat te babbelen.’
‘Ik geniet graag van nog wat pillow talk’.

En terwijl ze dit vertellen zie ik hun oogjes blinken …

Pas na lang aandringen, geven ze het toe: ze hopen door vaker samen te gaan slapen, er ook een grotere kans is op seks.
En op zich is dat niet geen gekke redenering, natuurlijk.

Het bevestigt ook dat we de diepe overtuiging koesteren dat seks iets is van ‘voor het slapen gaan’. We associëren seks met het bed en slapen. En er is maar weinig dat ons op andere gedachten kan brengen.

Maar er is meer …

Onbewust voelt het voor een man meestal niet veilig om eerst te gaan slapen. Hij is immers de beschermer van het huisgezin en het kan zijn dat hij in die rol liever heeft dat iedereen veilig in bed ligt vooraleer hijzelf in slaap valt. Een vrouw die dan graag nog wat op blijft, maakt hen onrustig.

Dit is echter een evolutionaire reden. We leven niet meer in de savanne. Je bent geen zilverruggorilla die een groep moet beschermen. We leven in België. Het is hier veilig. En je kan dit hacken door voor het slapen gaan alle sloten van ramen en deuren te gaan controleren. Je vrouw is een zelfstandig wezen. En kan in deze moderne maatschappij gerust haar plan trekken. Als ze aan het inbreken zijn, zal ze jou als eerste komen roepen.

Zelf beslissen om te gaan slapen

Gaan slapen is een heel beladen onderwerp in onze maatschappij. Bij kinderen beslissen ouders wanneer ze gaan slapen. Het uur van slapen is één van de eerste dingen waar kinderen over (leren) onderhandelen. Zelf beslissen wanneer je gaat slapen is een vorm van zelfstandigheid. En ook van rebellie natuurlijk.

Vrouwen zijn bovendien vaak nog laat bezig met vanalles. Vaak genieten ze wel van nog eens extra rust. Zonder gestoord te worden naar tv-kijken, nog even lezen, een badje, … het zijn maar enkele redenen waarom vrouwen graag wat langer opblijven.

Seks vermijden

Als sexcoach – vooral bezig met vrouwen – ga ik natuurlijk niet ontkennen dat een aantal vrouwen wat treuzelen om te gaan slapen om hun man te ontlopen en seks te vermijden. En gezien dat de koppels die bij mij aankloppen problemen hebben, is dat de meest plausibele reden.

Het koppel draait dus rondjes. Man wil kans op seks vergroten en wil dus samen gaan slapen. Vrouw wil seks vermijden en gaat dus niet samen willen gaan slapen.

Hoe los je dat op?

Niet.

Eigenlijk moet je dat niet ‘oplossen’. Er is immers geen compromis mogelijk.

Wat er wel kan veranderen is dat beide partners – in plaats van bezig te zijn met de ander ‘op andere gedachten’ te brengen – bij zichzelf eens nagaan wat de echte reden van hun eigen gedrag is. En dan aan de slag gaan daarmee.

Want dat je graag seks wil met je vrouw, dat is een legitieme vraag. Maar zij heeft het recht om te weigeren.
En dat je seks met je man wil vermijden, is heel begrijpelijk maar wees daar eerlijk over en probeer hem duidelijk te maken waarom. En er dan ook iets aan te doen en niet zomaar verwachten dat je man gaat veranderen vanzelf.

Dus dat slaapritueel …

is eigenlijk maar een symptoom van een groter probleem. Communicatie is er maar één van. Gebrek aan vaardigheden rond seks is er ook één van.


wil jij ook eens anders kijken naar je relatie?

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.